Sudan Bedava Elektrik Açiklamasi Fatura 3'Te Bir Düstü

Sudan Bedava Elektrik Açiklamasi Fatura 3'Te Bir Düstü

Ordu’da yasayan, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü’nden mezun emekli imam Ahmet Ergin, dere kenarina hurda malzemeleri de kullanarak kurdugu sistem ile evinin elektrik ihtiyacinin büyük bir kismini bedava karsiliyor.

Altinordu ilçesi Kayabasi Mahallesi’nde ikamet eden 72 yasindaki emekli imam Ahmet Ergin, 2002 yilinda emekli olduktan sonra hobi olarak basladigi elektronik isler ile ugrasisini ilerletti. KTÜ Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü’nden mezun olan Ergin, elektrik faturalarini düsürmek hedefiyle evinin yaklasik 150 metre uzaginda bulunan dereye bir sistem kurmak için çalismalara basladi.



Sistemi 10 yildir sorunsuz kullaniyor, faturalar 3’te bir düstü

Yaptigi arastirmalarin yani sira, elektrik mühendislerden de bilgiler alan Ergin, az bir suyu olan derenin kenarina yaklasik 10 yil önce elektrik üreten sistemi kurdu. Aralarinda, hurdaliktan aldigi ve kullanilmis olan malzemeleri birlestiren Ergin, kurdugu sistem ile elektrik faturalarini 3’te bir oranina kadar düsürdü.

“Insanlar bana olmaz dedi ama elektrik üretimini basardim”

Ergin, emekli olduktan sonra evinin yakindaki dereyi kullanarak, elektrik üretimi yapmaya karar verdigini söyledi.

Bu konuda mühendislere de danistigini ancak olumlu yanitlar alamadigini ifade eden Ergin, ‘olmaz’ diyenlere ragmen çabalamayi birakmadigini belirtti.

Ergin, “Gördüm ki 500 devirde 2 kw elektrik üretiliyormus, Alternatör aldim ve bunu çarklara bagladim, bu sayede 750-800 watt elektrik ürettim. Bununla kullanabildigim kadar 10-15 tane lamba bagladim ve kullaniyorum” diye konustu.



“800 watta kadar olan esyalari çalistiriyor”

“Tesisatta suyum 50’lik boruyu dolduruyor, 200 metreden geliyor ve 37 metre yükseklikten basiyor. Daha yüksek olsa bir bu kadar da elektrik üretecegime inaniyorum” diyen Ergin, “Bu haliyle yaklasik 800 watt üretiyorum. Bu sekilde 800 watt üzerinde olan esyalari, örnegin elektrik sofbeni çalistirmaz ancak buzdolabi, sogutucu, televizyon ve lambalari çalistiriyor” ifadelerine yer verdi.

Parçalarin hepsi hurdadan, elektrik faturasi 3’te 1 oranda düstü

Ergin, yaklasik 10 yildir elektrik faturalarinin 3’te 1 oranda düstügünü belirterek, “Sabaha kadar da her yer yaniyor. Ben bu kadar az bile olsa dere yakininda suyu olan herkese bu sistemi tavsiye ederim. Insanlar devletimiz üretecek diye beklemesinler. Kanuni yönden ise 500 wattan asagisi serbest, insanlara da bu konuda yardimci olmak isterim. Kimi zaman gelenler oldu, kurmak için bilgi aldilar. Dere ile benim evin arasi 150 metre, çogu parçayi da hurda ve kullanilmis olarak temin ettim. Yani orada kullanilmamis parça yoktur” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile