Sudan‘da Abiyei Bölgesinde Dumanlar Yükseliyor

Sudan ordusunun Abiyei bölgesine girip bölgeyi ele geçirmesinden sonra Birleşmiş Milletler bölgeden dumanlar yükseldiğini açıkladı.

Sudan ordusunun 2 gün önce tanklar ve uçaklarla Abiyei bölgesine girmesinin ardından bölgede yağmaların başlandığı ve birçok arabanın ve evin yakıldığı belirtildi. Sudan ordusunun bölgeye asker yığmasının ardından Güney Sudan askeri birlikleri geri çekilmeye başladı. BM Güvenlik Konseyi‘nin dün yapılan görüşmelerinde Sudan ordusunun bölgeden çekilmesi gerektiği belirtildi.

ABD‘nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice dün yaptığı açıklamada, "Bu, talihsiz ve üzüntü verici bir olaydır ve Sudan hükümetinin BM Güvenlik Konseyi‘yle perspektiflerini paylaşması açısından kaçırılmış bir fırsattır. Sudan ordusunun bölgedeki askeri birliklerini geri çekmesi gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir akşam geç saatlerde yazılı olarak yaptığı açıklamada ise, bölgede istikrar sağlanana kadar Sudan askeri birliklerinin bölgede konuşlanacağını söyledi.

Yapılan bu açıklamanın ardından BM bölgeden yağmaların yaşanmaya başladığını ve birçok bölgeden dumanlar yükseldiğini bildirdi.

Abiyei bölgesinin iki önemli aşiretinden biri olan Messiria kabilesi lideri Muhtar Babo da İHA‘ya yaptığı açıklamada, "Bölgede istikrarın sağlanması için tek yol Dinka Ngok kabilesinin bizim çatımız altında yaşamayı kabul etmesidir. Taraflar çatışmayı sorunları önlemek için her kesimden bir araya gelip görüşmelidir. Aksi takdirde ne kan ne savaş bu sorunu çözer" dedi.

Temmuz ayında Abiyei bölgesinde yapılacak referandumun yaşanan bu gelişmelerle birlikte nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile