Sudan'da Akaryakittaki Devlet Desteginin Kaldirilmasini Protesto Edenler Yollari Kapatti

Sudan’da hükümetin, Uluslararasi Para Fonu (IMF) ile varilan anlasma kapsaminda yapilan ekonomik reformlarin bir parçasi olarak akaryakittaki destegi kaldirmasi baskent Hartum’un yani sira birçok kentte protesto edildi.

Eylemciler, Hartum’un merkezi ile Umdurman ve Bahri kentlerindeki caddeleri taslar ve yaktiklari lastiklerle kapatti.

Kararin iptal edilmesini talep eden eylemciler, hükümet karsiti sloganlar atti.

Ülkedeki protesto hareketlerinin liderligini üstlenen Sudan Meslek Odalari Birliginden (SPA) yapilan açiklamada da Hartum ve birçok kentte asker ve sivil ortakligindaki yönetimin açikladigi "açlik ve yoksullastirma politikalari" karsisinda kitlesel protesto gerçeklestirildigi belirtildi.

SPA, mevcut hükümetin politikalarina direnme mücadelesinde halkin yaninda yer alacagini duyurdu.

- Son iki yilda akaryakit yaklasik 50 kat zamlandi

Hükümet 9 Haziran'da akaryakittaki devlet desteginin tamamen kaldirildigini açiklamis, bu kararla benzinin litre fiyati 150 cüneyhten 290’a (5,50 Türk lirasi), motorinin litre fiyati ise 125 cüneyhten 285 cüneyhe (5,40 Türk lirasi) yükselmisti.

Böylece son iki yilda akaryakit yaklasik 50 kat zamlanmis oldu.

Sudan, Güney Sudan'in 2011'de referandumla bagimsizligini ilan etmesinin ardindan petrol gelirlerinin yaklasik yüzde 80'ini kaybetti.

Iç üretimin tüketimin yarisini dahi karsilamadigi ülkede hükümet, ithalatla krizi asmaya çalisiyor.

Yillardir ekonomik krizle bogusan ülkede 11 Nisan 2019'daki askeri darbenin ardindan agustos ayinda basa gelen geçis hükümetinin politikalari kapsaminda akaryakit, ekmek ve elektrikteki sübvansiyonlar kaldirilmaya baslanmisti.

Sudan ekonomisi, son dönemde yüksek enflasyon ve devalüasyonlar nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Sudan para birimi cüneyh de dolar karsisinda son iki yilda 10 kat deger kaybederek 500 seviyelerini gördü.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile