Sudan'da 'Hedasi Barajı' Müzakereleri

Mısır, Etiyopya ve Sudan arasında Hedasi (Nahda) Barajı ile ilgili "ilkeler anlaşması" imzalandı.

Mısır devlet televizyonunda yer alan habere göre, Sudan'ın başkenti Hartum'da biraraya gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ve Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Hedasi Barajı ile ilgili ilkeler anlaşmasına imza attı.
İmza töreni sırasında konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Hedasi Barajı ile ilgili ilkeler anlaşmasının, ilk adım olduğunu, daha ayrıntılı anlaşmalara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Sisi, "Daha çok anlaşma imzalayabiliriz ancak anlaşmalarda temel nokta, hayata geçirilmesi için hazırlanmaktır. Nil Nehri ve Hedasi Barajı, Etiyopya için kalkınma kaynağı olduğu gibi nehir, Mısır için de su ve hayat kaynağıdır. Bu anlaşma, halklar arasında karşılıklı anlayış ve yakınlaşmada ilk adımdır. Anlaşma, herkesin yararına harekete geçmek için başlangıç noktası oldu" dedi.

Sudan Devlet Başkanı Beşir, diğer halklara zarar vermeksizin yapılan daha ayrıntılı anlaşmalara imza atılması için ülkesinin müzakerelere bağlı olduğunu ifade etti.

Beşir, "İşbirliği, halklarımız arasında karşılıklı anlayış için en doğru yol. İşbirliği olmadan, onurlu bir hayat için fırsat elimizden kaçar" diye konuştu.

Etiyopya Başbakanı Desalegn ise ülkesinin Mısır ve Sudan ile uzlaşıya bağlı kaldığını, hiçbirinin zarara uğramayacağını dile getirdi.
Desalegn, "Anlaşmayı imzalayarak, iyi bir adım attık. Bu geleceğimizi ve anlaşmalarımızı inşa edeceğimiz bir yapıtaşıdır. Hedasi Barajı, bölgesel işbirliğine temel teşkil edebilecek bir proje. Etiyopya, söz konusu 3 ülke ile işbirliğine bağlılığını gösteriyor. Anlaşmayı, 3 ülke arasında ortak faydaya bağlılığı vurgulamak üzere imzalıyoruz. Hedasi Barajı'nın inşası, ne Mısır ne de Sudan halkına zarar verecek" ifadelerini kullandı.
Öte yandan diplomatik kaynaklar, söz konusu ülkeler arasında "İlkeler anlaşması" metninde yer almayan bazı anlaşmazlık noktaları bulunduğu, bu noktaların daha sonra görüşüleceği belirtildi.
Söz konusu anlaşmazlık noktalarına ilişkin bilgi verilmezken, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ve Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'in konu üzerinde görüşmeler yapacağı bildirildi.

Sisi'nin imza töreninin ardından Hartum'dan ayrılarak Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya gitmesi, orada konuyla ilgili bir dizi temaslarda bulunması bekleniyor.
Etiyopya'nın 2011'de Nil'in iki kolundan birini teşkil eden Mavi Nil'in yatağını değiştirerek, Nahda Barajı'nın inşasına başlamasıyla nehrin sularının kullanımı konusundaki tartışmalar alevlenmişti.
Mısır, Nil konusunu "Kırmızı çizgi" olarak ilan ederken, Nil yatağında yer alan Afrika ülkeleri Etiyopya, Kenya, Burundi, Uganda, Ruanda, Tanzanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, nehir sularının adil paylaşımını istiyor.
Üç ülke arasında yürütülen müzakereler sonucu 6 Mart'ta Hedasi (Nahda) Barajı ile ilgili "İlkeler anlaşması" sağlandığı bildirilmiş, anlaşmanın ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmemişti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile