Sudan'da Hükümet Karsiti Protestocular Petrol Boru Hattini Kapatti

Sudan’in dogusundaki hükümet karsiti protestocular, baskent Hartum’a petrol sevkiyati yapilan tek boru hattini kapatti.

Sudan Enerji ve Petrol Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, ülkenin dogusundaki protestocularin ithal ham petrolü baskent Hartum’a tasiyan boru hattini kapattigi bildirildi.

Enerji ve Petrol Bakani Gadein Ali Obeid, durumun son derece vahim oldugunu belirterek, "Limanda ihracat terminalindeki giris ve çikislar tamamen kapatildi” dedi.

Protestocularin, Juba Baris Anlasmasi’nin Dogu bölgesiyle ilgi maddelerine, bölgedeki ekonomik duruma yönelik tepki amaciyla boru hattini kapattiklari ögrenildi.

Neler olmustu?

Sudan’in dogusundaki Beja kabilesinden protestocular, bölgedeki siyasi ve ekonomik kosullari protesto etmek için sik sik limanlari ve yollari kapatiyor. Geçtigimiz yil birkaç isyanci silahli grup, Ömer El Besir’e Nisan 2019’da yapilan darbenin ardindan iktidara gelen Sudan’in geçis hükümetiyle önemli bir anlasma imzalamisti. Beja kabilesi ise anlasmayi müzakere eden gruplarin bölgeyi temsil etmedigini belirtmis, Juba Baris Anlasmasi’nin Dogu gölgesiyle ilgili maddelerini reddetmisti. Göstericiler dün de dogudaki Kassala eyaletini ülkenin geri kalanina baglayan köprüyü ulasima kapatmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile