Sudan-Güney Sudan Arasında 'Abyei' Müzakereleri Başladı

Güney Sudan ve Sudan arasında tartışmalı bölge Abyei ile ilgili müzakereler, 2 yıl aradan sonra Etiyopya'da yeniden başladı.

Sudan ve Güney Sudan arasında tartışmalı bölge konumundaki zengin petrol yataklarına sahip Abyei ile ilgili müzakereler, 2 yıl aradan sonra Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yeniden başladı.

Addis Ababa'daki Afrika Birliği Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşmede, Abyei Denetleme Komitesinin Sudan tarafı Başkanı Hasan Ali Nemr ile komitenin Güney Sudan tarafı Başkanı Deng Meding hazır bulundu.

Nemr, yaptığı konuşmada, iki taraf arasında 2011'de imzalanan anlaşmanın uygulanması için hukukun üstünlüğünü sağlamak adına yasama ve idari kurumların oluşturulması ve bölge vatandaşlarının hayatını idame ettirebilmesine olanak sağlanması gerektiğini belirtti.

Barış ve güvenliğin sağlanması için tarafların Abyei bölgesindeki BM Geçici Güvenlik Gücü'nü (UNISFA) desteklemesi ve iş birliği içerisinde olması gerektiğine dikkati çeken Nemr, ayrıca uluslararası insan hakları kuruluşlarının bölgedeki çalışma şartlarının kolaylaştırılması ve sığınmacıların evlerine dönmesinin gerekliliği üzerinde durdu.

Nemr, bölgedeki oluşumların ortak bir komite gözetiminde barış içerisinde yaşayabilmesi amacıyla yerel yönetimlerce geniş çaplı bir toplantı yapılması çağrısında bulundu.

Abyei Denetleme Komitesinin Güney Sudan tarafı Başkanı Meding de bölgede bazı milislerce kaos çıkarıldığını ve güvenlik ihlallerinin görüldüğünü belirterek, emniyet güçlerinden burada ikamet eden vatandaşları korumasını istedi.

Sudan ve bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan arasındaki Abyei bölgesi, zengin petrol yataklarından dolayı iki taraf arasında tartışmalı bölge konumunda.

Sudan askerlerinin Haziran 2011'de Abyei'yi kontrol altına alması üzerine Sudan ile Güney Sudan arasında çatışma çıkmıştı. BM Güvenlik Konseyi, bunun üzerine Abyei bölgesini iki tarafın askerlerinden arındırmak amacıyla UNISFA'yı görevlendirmişti.

Güney Sudan'ın, Sudan'dan ayrılıp bağımsız bir devlet olmasının öncesinde tartışmalı Abyei bölgesinde 10 binlerce insan yerinden edilerek başka bölgelere göç etmek zorunda kalmıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile