Sudan resmi haber ajansi SUNA'da yaptigi basin toplantisinda konusan Bakan Abbas, "Sudan'a saglayacagi faydalardan dolayi Hedasi Baraji'ni destekliyoruz ama barajin dolumu ve isletilmesi konusunda baglayici, yasal bir anlasma olmadan bu faydalar zarara dönüsecek." diye konustu.
Sudan'daki Rusayris Baraji'nin verimli bir sekilde çalisabilmesi için ona çok yakin olan Hedasi Baraji'nin isletilmesiyle ilgili sürekli bilgi alisverisinde bulunulmasi gerektigini belirten Abbas, müzakerelerde henüz bir gelisme olmadigini, müzakere yöntemi degistirilmedigi müddetçe bir ilerleme kaydedilmeyecegini dile getirdi.
Abbas, ülkesinin Hedasi Baraji müzakerelerine ara buluculuk yapmak için Birlesmis Milletler (BM), Avrupa Birligi (AB), ABD ve Afrika Birligi'ni içeren uluslararasi bir dörtlü olusum önerirken, Etiyopya'nin ara bulucu olarak yalnizca Güney Afrika'yi önerdigini aktardi.
- Etiyopya'ya dava için uygun zamani bekliyoruz"
Barajdan olumsuz anlamda tek etkilenenin Sudan oldugunu vurgulayan Abbas, Etiyopya'nin su paylasimi meselesinin yeniden degerlendirilmesi fikrine sicak baktiklarini ancak bu konunun mevcut anlasmazliklardan ayri tutulmasini istemelerine ragmen Etiyopya'nin iki dosyayi birlestirmek istemesinin durumu içinden çikilmaz bir hale getirdigini savundu.
Sudan'in, su paylasimi yerine su menfaatleri ilkesini destekledigini söyleyen Bakan Abbas, "Etiyopya inadinda israr ederse tüm yasal seçeneklerimiz masada. Askeri çözüme ihtimal vermiyoruz." ifadesini kullandi.
Sudan'in daha önce üzerinde anlasmaya varilan maddeleri imzalamak, müzakerelerin devamliligini saglamak ve müzakerelerin bir süreye bagli olmasi sartiyla geçici bir anlasmayi kabul ettigini belirten Abbas, "Hedasi Baraji ile ilgili yasal adimlarimizi hazirladik ve Etiyopya'ya dava açmak için uygun zamani bekliyoruz." dedi.
Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.
Elektrik ihtiyacinin yüzde 90'ini hidroelektrik santrallerinden saglayan Etiyopya, Afrika'nin en büyügü olacak Hedasi Baraji ile enerji açigini kapatmayi ve elektrik satmayi amaçliyor.
Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile bir anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.
Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki müzakerelerden, anlasmazliklar nedeniyle 10 yildir sonuç alinamiyor.
Sudan Sulama Bakani Abbas, Etiyopya Ile Baraj Krizinde 'Askeri Çözüme Ihtimal Vermediklerini' Bildirdi
Sudan Su Kaynaklari ve Sulama Bakani Yasir Abbas, bölge ülkeleri arasinda siyasi krize yol açan, Etiyopya'nin Nil Nehri üzerinde insa ettigi Hedasi Baraji konusunda "askeri çözüme ihtimal vermediklerini" söyledi.