" Ortak Yol Haritası, İcma ve Kolektif Şuur Sempozyumu" çerçevesinde İstanbul'da bulunan Yakuti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Toplumdaki etnik çeşitlilik korku sebebi olmamalı. Bilakis bu güçlü bir millet doğurur. Büyük güçler Sudan'ın kültürel ve etnik yapısını istismar ederek mezhepçilik fitnesi yaratmaya çalışıyor" dedi.
Küresel güçlerin, Sudan toplumundaki etnik çeşitliliği istismar ettiğini ve ülkede mezhep temelli ihtilaflar çıkarmaya çalıştığını öne süren Yakuti, şunları kaydetti:
"Küresel güçler nedeniyle, Sudan elindeki mevcut imkanları iyi bir şekilde değerlendiremiyor. Bu fırsatları değerlendirdiği takdirde ülkede refah düzeyi çok daha yüksek olacaktır. Halklar arasında yaşanan bir problem yok. Daha önce bazı zıtlıklar vardı ama şimdi tarafların iyi ilişkiler kurmayı istemesi üzerine iki ülkede de durumlar sakin."
Güney Sudan ile ilişkilerine dair Yakuti, iki ülke arasında geçmişte yaşanan problemlere rağmen çok iyi komşuluk ilişkileri olduğunu belirtti.
Yakuti, "Sudan ve Güney Sudan arasında geçmişte birçok sorun yaşanmasına rağmen Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in Güney Sudan ziyaretinden sonra iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler yeni bir boyut kazandı. Taraflar arasında imzalanan ticari ve ekonomik anlaşmalar da barışa katkı sağladı, yaşanan gergin atmosferi dindirdi" ifadelerini kullandı.
Yakuti, 80 ülkeden yüzlerce ilim adamı, akademisyen ve kanaat önderinin katılımıyla yapılan sempozyumda ele alınan "icma" konusundaki tartışmaların, herkesin istifade edeceği bir hedefin nasıl belirleneceği sorusu üzerinde yoğunlaştığını ifade ederek, "İslam dininin en önemli ve temel meselelerinden olan icma, ümmetin bilinçlenmesine, kalkınmasına ve birleştirici bir kimlik oluşturmasına katkı sağlıyor" diye konuştu.
-"İcma" nedir--
Görüş birliği anlamına gelen "icma" kelimesi, İslam hukuku terimi olarak İslam alimlerinin bir konu hakkındaki ortak görüşünü ifade eder.
İslam dininin temel kaynakları Kur'an-ı Kerim'de ve Hz. Muhammed'in uygulama ve sözlerinde yer alan prensiplerin topluma ve çağın şartlarına göre standart ve bağlayıcı bir yoruma kavuşturulması, fıkıh usulü geleneğinde icma terimiyle ifade ediliyor. Dinin sabitelerinde kargaşayı önleyici bir araç olarak görülen icma prensibinin günümüzde kurumsallaştırılması tartışılıyor.
Fetva, bireysel, bağlayıcı olmayan dini görüş ve tavsiye; içtihat bir alimin ortaya çıkan yeni sorunlar hakkında çözüm önerileri anlamına gelirken, "icma" dinin sabiteleri hakkında İslam alimlerinin ortak tutumunu ifade ettiğinden Müslümanlar için bağlayıcı kabul ediliyor.
Pratikte ilk nesil Müslümanların temel dini esas ve uygulamalar konusundaki ortak tutumunu ifade eden icma, günümüzde 'dinde reform'u engelleyen, subjektif yorumlara set çeken bir ilke olarak görülüyor.
Tercüme: Zeynep Tüfekçi
Yayıncı: Orhan Güvel
Sudan Vakıflar Bakanı Yakuti Açıklaması
Zeynep Hilal Karyağdı - Sudan Vakıflar Bakanı Muhammed Mustafa Yakuti, toplumda etnik çeşitliliğin korku sebebi olmaması gerektiğini, bu çeşitliliğin güçlü bir millet doğurabileceğini söyledi.