Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç . Dr . Faris Karahan tarafından Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği adına Sivil Toplum Diyaloğu : Mikro Hibe Programı kapsamında İngiltere ' den Sedum Society ile ortaklaşa hazırlanan " Sukkulent Bitkilerin Korunması ve Kullanımında Avrupa Birliği Deneyimlerinin Anlaşılması " isimli proje için Merkezi Finans ve İhale Birimi ' nde sözleşme imzalandı .
Sukkulent bitkiler özellikle son birkaç yıldır , küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak su tüketimini azaltmaya çalışan sıcak iklim bölgesi belediyelerinin alternatif yeşil alan bitki türleri arasında yer alıyor . Ülkemizde 80 ' den fazla sukkulent tür bulunmakta ve özellikle de Çoruh havzası bu konuda en dikkat çekici sukkulent bitki çeşitlilik merkezlerinden biri olarak biliniyor .
Proje kapsamında özellikle Çoruh havzasında nadir ve endemik olarak bulunan bazı sukkulent bitki türlerinin İngiltere ' de ex-situ adı verilen koruma statüsü ile yetiştiği doğal sınırlar dışında yetiştirilmesi ve korunmasına ilişkin deneyimlerin anlaşılması için Sedum Society ve British CactusSucculent Society kuruluşlarının ziyaret edilmesi , Londra ' da Tohum Bankası ile Londra , Edinburg ve Newcastle ' da bazı botanik bahçelerinin ve sukkulent bitki koleksiyonlarının ziyareti ve bu deneyimlerin ülkemize transferi yer alıyor . İngiltere ' de bulunulan süre içerisinde ortak kuruluş Sedum Society , Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ' nin Avrupa Komisyonu destekli " Gökyüzüne En Yakın Bitkiler : Alpin Çiçekler " Fotoğraf Sergisine de ev sahipliği yapacak . Sergi Northumberland ' da Sedum Society ' in sukkulent bitkiler koleksiyonunun olduğu mekânda 3 gün süre ile Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirilecek .
Sukkulent Bitkilerin Korunması Projesi
Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç