Sulari Çekilmeye Devam Eden Acigöl'de ODTÜ Heyeti Inceleme Yapti

ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü ve ODTÜ Ekosistem Arastirma Merkezi Ögretim Üyeleri "Iklim degisikligi ve tuzlu göller ekolojisinin etkisi" konulu projesi kapsaminda Afyonkarahisar-Denizli sinirinda yer alan Acigöl'den su, su canlilari ve toprak örneklemeleri aldi.

Arastirma heyetinden Dr. Mustafa Korkmaz AA muhabirine, önceki günlerde Konya ve Burdur havzalarinda inceleme yaptiklarini ve buradaki bazi göllerde hiç suyun kalmadigini söyledi.

Röportaji gölün ortasinda gerçeklestirdiklerini dile getiren Korkmaz, sözlerini söyle sürdürdü:

"Sahil seridinden içeride, 1-2 kilometre içinde konusma yapiyoruz. Su asiri çekilmis durumda. Denizli Acigöl normalde 1970-1980'li yillarda 160 kilometrekare bir alana sahipti ama günümüzde bu yagislarin oldugu dönemde 60-65 kilometrekare, kurak olan dönemlerde ise 50-55 kilometrekareye kadar düsmekte."

Korkmaz, göllerin biyoçesitlilik için çok önemli oldugunu belirterek, söyle konustu:

"Göllerimizde balik türlerimiz yasamakta. Sucul kuslarimiz gelmekte. Bu sulari kaybettikçe alli turnalar ve diger balik türlerinin hepsi olumsuz yönde etkilenmekte. Acigöl'deki son durum maalesef hiç iç açici degil. Diger göllerimiz gibi Acigöl de kurumaya yüz tutmus durumda. Çok sig bir durumda. Eger biz önlem ve tedbir almazsak, sulama faaliyetlerini gözden geçirmezsek, vahsi sulamaya devam edersek diger kuruyan göllerimiz gibi Acigöl'ü de kaybedebiliriz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile