Süleyman Çelebi Türk Kültüründe Mevlit Gelenegi Uluslararasi Sempozyumu

Süleyman Çelebi Türk Kültüründe Mevlit Gelenegi Uluslararasi Sempozyumu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde (SCÜ), Süleyman Çelebi Türk Kültüründe Mevlit Gelenegi Uluslararasi Sempozyumu basladi.

Süleyman Çelebi’nin vefatinin 600’üncü yildönümünde UNESCO’nun 2022 yilini "Süleyman Çelebi Yili" olarak Anma ve Kutlama Yil Dönümleri Programina almaya karar vermesi ve Cumhurbaskanligi Genelgesi ile ayni baslik adi altinda kutlanacak olmasi münasebetiyle SCÜ önderliginde ve ev sahipliginde yapilan Sempozyum, Kültür ve Turizm Bakanligi, Sivas Valiligi, Sivas Belediyesi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Dil Kurumu ve TÜRKSOY katkilariyla düzenlendi.

Sempozyuma, Sivas Valisi Dr. Yilmaz Simsek, Sivas Belediye Baskanvekili Turan Topgül, SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yildiz, Türk Dil Kurumu (TDK) Baskani Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Hakan Yekbas ve Prof. Dr. Hilmi Ataseven, dekanlar, müdürler, il protokolü, çok sayida üniversiteden akademisyen ve ögrenciler katildi.

Saygi durusunun ardindan Istiklal Marsi’nin okunmasiyla programa geçildi. SCÜ Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ömer Aslan’in Kuran tilavetiyle devam eden programda sonrasinda protokol konusmalarina geçildi.

Sempozyumun açilis konusmasini yapan Sivas Valisi Simsek "Mevliti geçmisten günümüze defalarca dinleyip maneviyatini yasadik. Merhum Süleyman Çelebi’yi rahmetle aniyorum. Siirin musikinin yer aldigi bu tür sempozyumlar, Mevlit kültürünün anlasilmasi açisindan fevkalade önemlidir" dedi.

Belediye Baskanvekili Topgül "Mevlitlerin Türk Edebiyatinda ve Kültüründe ayri bir yeri vardir. Edebi olarak da halkimizin gözündeki yeri önemlidir. Süleyman Çelebi’nin yazmis oldugu Mevlit Islam Edebiyati’nda çigir açici olmustur. Bu kiymeti kisiligi sehrimizde anmaktan duydugum mutlulugu ifade etmek istiyorum " ifadelerini kaydetti.

Ardindan söz alan TDK Baskani Prof. Dr. Gülsevin, Mevlit kültürünün her zaman yasatilmasi gerektiginden bahsetti. Sempozyumun düzenlenmesine ön ayak olmasindan ötürü SCÜ’ ye tesekkür etti.

SCÜ Rektörü Prof. Dr. Yildiz, "Süleyman Çelebi en önemsedigim sairlerden biridir. Çünkü yasamis oldugu Fetret Devri gibi karisik bir dönemde yazdigi eserle topluma yol göstermistir. Sempozyumumuzda 45 Üniversiteden katilan hocalarimiz var. Hepsine tesekkür ediyorum" seklinde kendini ifade etti.

Açilis konusmalarindan sonra Sivas’ta görev yapan camilerden gelen müezzinler tarafindan Mevlit okundu. Sempozyum 29 Ekim’e kadar devam edecegi bildirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile