Yazarlar ve Sanatçılar Birliği (YAZSANBİR) ev sahipliğinde yapılan 'Türkiye'de Darbeler ve Yeni Anayasa'dan Beklentiler' konulu panel büyük ilgi gördü. Oturum başkanlığını YAZSANBİR Yönetim Kurulu üyesi Salih Toyran 'ın yaptığı panele Demokrat Parti eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, Türkiye İnisiyatif Hareketi Başkanı Yavuz Ağıralioğlu ve Yazar Yusuf Kaplan katıldı.
Türkiye gündemini yakından ilgilendiren darbeler ve yeni anayasanın konuşulduğu paneli Niğde Valisi Âlim Barut, AK Parti Niğde Milletvekili Ömer Selvi, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş izledi. Panelin açılışında konuşan YAZSANBİR Genel Başkanı Hayrullah Eraslan, Türkiye'nin geleceğini yakından ilgilendiren bu önemli mesele için ilk kez bu tarz bir panel düzenlediklerini belirtti.
Amaçlarının, oluşacak yeni anayasaya katkı sağlamak olduğunu ifade eden Eraslan, “Tarihin akışını değiştirecek bir dönemde yazarların, sanatçıların ve düşünce adamlarının da bir sözü olmalıdır diye düşünerek bu paneli düzenledik.” diye konuştu.
Üç bölümden oluşan panelde, Türkiye 'de darbeler ve yeni anayasadan beklentiler konuşuldu. Darbecilerin tarihinin, bu topraklarda aslında askeri vesayetin tarihi olduğunu vurgulayan panelistler, yeni anayasanın mutlaka milletin yapması gerektiğini vurguladılar. Demokrat Parti eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, tarihin akışının değiştiği bir döneme girildiğini ifade ederek, yeni anayasayı milletin yapması gerektiğini kaydetti.
Soylu, '1925 'ten itibaren Türkiye 'de bir ötekileştirme hareketi başlatıldı. Bu; Şeyh Sait 'ten Madımak 'a, Danıştan saldırısından Hrant Dink saldırısına kadar artarak devam etti.” şeklinde konuştu.
Türkiye İnisiyatif Hareketi Başkanı Yavuz Ağıralioğlu da darbeleri birbirlerinin devamı olarak görmek gerektiğini ifade ederek, “1980 ihtilali, 1960 ihtilalinde ekilen tohumların bir hasadı olarak ortaya çıkmıştır.” diye ifade etti.
“Dünyada söyleyecek sözü olan bir biz varız, biz de yokuz.” diyerek sözlerine başlayan Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Yusuf Kaplan ise asıl darbenin Osmanlı 'nın durdurulması olduğunu söyledi.
Osmanlı 'nın durdurulmasının, insanlığın durdurulması olarak anlaşılması gerektiğini vurgulayan Kaplan, yeni anayasanın önemli olduğunu vurguladı.
Süleyman Soylu: Yeni Anayasayı Millet Yapmalıdır
Demokrat Parti (DP) eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, tarihin akışının değiştiği bir döneme girildiğini belirterek, “Yeni anayasayı millet yapmalıdır.” dedi.