'Sultan 2. Abdülhamid Han Ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu'

Sempozyum kapsamında düzenlenen 'Sultan 2. Abdülhamid Han Döneminden İzler Sergisi' açıldı TBMM Başkanı Kahraman: 'Bugünü anlamak, geleceği okumak için tarihi bilmek lazım. Tarihimizi bilmezsek ne günü ne de geleceği bilebiliriz. Biz, bir çınar ağacıyız. Kökü üç kıtaya yayılan bir cihan devletinin varisleriyiz' 'Türkiyemizi layık olduğu noktaya ulaştıracağız ve misyonumuzu yerine getirmek için elimizden geleni gayreti göstereceğiz. Bir şovenist ruh içinde değiliz. Aklın gerektirdiği bir işlemi yapıyoruz. Tarihimizi her yönüyle incelememiz lazım' 'Sultan Abdülhamid'in, dağılma sürecinde olan cihan devletini toparlayıp hamleye geçtiğini, huzur içinde bir toplum meydana geldiğini, dışta büyük itibarının olduğunu, içte büyük huzur bulduğunu görmekteyiz'

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 'Bugünü anlamak, geleceği okumak için tarihi bilmek lazım. Tarihimizi bilmezsek ne günü ne de geleceği bilebiliriz. Biz, bir çınar ağacıyız. Kökü üç kıtaya yayılan bir cihan devletinin varisleriyiz.' dedi.

Kahraman, Dolmabahçe Sarayı'nda 'Sultan 2. Abdülhamid Han ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu' kapsamında düzenlenen 'Sultan 2. Abdülhamid Han Döneminden İzler Sergisi'nin açılışını yaptı.

Açılıştan önce davetlilere hitap eden Kahraman, bu sempozyumla tarihi bir görevi yerine getirdiklerini belirterek, Milli Saraylar'ın uluslararası sempozyumlarla tarihi kişileri andığını hatırlattı.

Kahraman, tarihi bir deniz fenerine benzeterek, 'Bugünü anlamak, geleceği okumak için tarihi bilmek lazım. Tarihimizi bilmezsek ne günü ne de geleceği bilebiliriz. Biz, bir çınar ağacıyız. Kökü üç kıtaya yayılan bir cihan devletinin varisleriyiz. Ufak bir söğüt dikildi. Bu söğüt büyüdü büyüdü ve koca bir çınar oldu. Selçuklu'nun Osmanlı'ya Kayı'ya verdiği yer 2 bin kilometrekare, 2 bin çadırlık bir yerdi. 20 milyon kilometrekareye çıktı. Üç kıta 7 denize hükmedildi. Böyle büyük bir tarihin sahibiyiz. Osmanlı cihan devletimizi iyi bilmeli, hürmetimizi, saygımızı eksik etmemeliyiz.' diye konuştu.

Osmanlı kök, Cumhuriyetin ise yeni bir dönem olduğunu dile getiren Kahraman, artık halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı, demokratik bir hukuk devletinin olduğunu söyledi.

- 'Hafızasını kaybeden, onurunu kaybeder'

Kahraman, Cumhuriyetle ileri doğru yürüyeceklerine vurgu yaparak, şöyle devam etti:

'Türkiyemizi layık olduğu noktaya ulaştıracağız ve misyonumuzu yerine getirmek için elimizden geleni gayreti göstereceğiz. Bir şovenist ruh içinde değiliz. Aklın gerektirdiği bir işlemi yapıyoruz. Tarihimizi her yönüyle incelememiz lazım. Ders almamız lazım. Tarihimizden neden korkalım? Hafızasını kaybeden millet, onurunu kaybetmiş demektir. Hafızamızı canlı tutacağız ve geleceğe hazırlanacağız.'

Milli Saraylar'ın benzer sempozyumları birkaç kere daha gerçekleştirdiğini belirten Kahraman, bu faaliyetlerin takdirle karşılandığını dile getirdi.

Kahraman, dünyada büyük insanların ve şahsiyetlerin doğum günleriyle anıldığını aktararak, bunun Türkiye'de de böyle olmasının normal olduğunu anlattı.

Sultan 2. Abdülhamid Han'ın çok değerli bir devlet adamı olduğuna dikkati çeken Kahraman, 'Sultan Abdülhamid'in, dağılma sürecinde olan cihan devletini toparlayıp hamleye geçtiğini, huzur içinde bir toplum meydana geldiğini, dışta büyük itibarının olduğunu, içte büyük huzur bulduğunu görmekteyiz. Ama bu maalesef evvela Trablusgarp Harbiyle, Balkan Harbiyle ve arkasından 1914-1918 Cihan Harbiyle perişanlığa döndü. Maalesef o harplere iştirak bizi eritti.' değerlendirmesinde bulundu.

Kahraman, savaşların Sultan Abdülhamid'in eğitim müesseselerinde yetişen insanları yok ettiğini anımsatarak, Osmanlı'nın kayıplarını hatırlattı.

Osmanlı halkının 1. Dünya Savaşı'nda büyük sefalete uğradığını anlatan Kahraman, hayvancılığın, tarımın ve teknolojinin durduğunu söyledi.

- 'Her yönetici ülkesinin mutluluğunu ister'

Kahraman, Sultan Abdülhamid'in usta bir siyasetçi olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

'Her hükümdar, her devlet başkanı, her parti lideri, her başbakan ülkesinin mutluluğunu ve iyiliğini ister. Hüsnüniyetlidir. Ama iyi niyet kafi gelmiyor. Görebilmek ve ileriyi anlamak lazım. Abdülhamid hakkında yapılan hazırlıklar fevkalade. Dört ayrı eser hazırlandı. Gönül isterdi ki bir piyes, bir film ortaya çıkaralım. Ama zaman yeterli olmadı. İleride inşallah olur.'

Bakanlığı döneminde Turan Oflazoğlu'ndan Sultan Abdülhamid'i anlatan bir piyes hazırlamasını rica ettiğini anımsatan Kahraman, Oflazoğlu'nun 'Abdülhamid bir piyese sığmaz. Çünkü bir dünya tarihidir.' dediğini aktardı.

Kahraman, Sultan Abdülhamid'e ve şehitlere rahmet dileyerek sözlerini sonlandırdı.

TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Yıldız ise Milli Saraylar olarak çok önemli bir günü yaşadıklarını dile getirerek, 'İçinde bulunduğumuz salon, Milli Saraylar'ın envanterindeki en kıymetli salonlardandır. Bu salonda 10 yıl aradan sonra bu ölçekte bir sergiyi yapma bahtiyarlığını yaşıyoruz. Sultan 2. Abdülhamid Han, ülkemize bıraktığı eserlerle ciddi izler bırakmış bir padişahtır. Bu eserlerin önemli bir kısmı bugün Milli Saraylar bünyesinde ziyaretçilere açık tutulmaktadır.' dedi.

Açılışın ardından Kahraman ve beraberindekiler sergiyi gezdi.

Açılışa, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu da katıldı.

- 'Sultan 2. Abdülhamid Han Döneminden İzler Sergisi'

Sultan 2. Abdülhamid dönemine ait eserlerin gösterileceği sergi, Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu'nda gerçekleştiriliyor. Milli Saraylar koleksiyonlarında yer alan 225 parça tarihi objenin ziyaretçilerin ilgisine sunulduğu sergi, 3 süreyle açık kalacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile