Sultan Abdülaziz'in Resimleri Viyana'da Sergilenecek
Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz'in resimlerinin yer aldığı 'Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi', 1630 Mart tarihleri arasında Viyana'da sergilenecek UKSD Başkanı Baş; 'Sultan Abdülaziz resmi olarak Avrupa ülkelerini ziyaret eden ilk ve tek Osmanlı padişahıdır. Fransa imparatoru üçüncü Napolyon’un daveti üzerine gerçekleşen ve Batı’da büyük yankı uyandıran bu seyahat sırasında 1867’de Paris’te düzenlenen Uluslararası Sergi’nin açılışına şeref konuğu olarak katılmış. Daha sonra da Londra ve Viyana’ya gitmiş, bu şehirlerde sarayları, müzeleri ve resim sergilerini ziyaret etmiş' Küratör Şen; 'Benim için önemli olan, benim gözümde Abdülaziz'i sanatkar yapan ise, benzeri dünyaya mal olmuş önemli ressamlarda görülebilen eskizlerindeki olağanüstü yalınlık ve yaratıcılıktır'
UKSD Başkanı Mustafa Hilmi Baş, sergiye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 32. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz'in eskizlerinin yer aldığı sergiyi ilk kez 2013 yılında İstanbul Milli Saraylar Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde düzenlendiklerini belirterek, 'Etkinlik, padişahın pek bilinmeyen bir özelliğini gündeme getirmesi bakımından kamuoyunda ilgiyle karşılanmıştı. Bunun üzerine, serginin Sultan Abdülaziz’in ziyaret ettiği üç Avrupa başkentinde tekrar edilmesinin anlamlı olacağını düşündük. Böylece projeyi üç aşamalı etkinlikler dizisi halinde tasarlayarak 2016 yılı içinde farklı tarihlerde Viyana, Paris ve Londra şehirlerinde Avrupa kültür çevrelerinin dikkatine sunmaya karar verdik' değerlendirmesinde bulundu.
Baş, Sultan Abdülaziz'in 1861’de kardeşi Sultan Abdülmecid’in ölümü sonrası tahta çıktığını söyleyerek, şunları anlattı:
'Sultan Abdülaziz resmi olarak Avrupa ülkelerini ziyaret eden ilk ve tek Osmanlı padişahıdır. Fransa imparatoru üçüncü Napolyon’un daveti üzerine gerçekleşen ve Batı’da büyük yankı uyandıran bu seyahat sırasında 1867’de Paris’te düzenlenen Uluslararası Sergi’nin açılışına şeref konuğu olarak katılmış. Daha sonra da Londra ve Viyana’ya gitmiş, bu şehirlerde sarayları, müzeleri ve resim sergilerini ziyaret etmiş.'
Fransız ressam Guillemet ile Polonyalı ressam Chlebowski'nin Sultan Abdülaziz'in portresini çizdiği bilgisini veren Baş, İngiliz heykeltıraş Fuller'in de at üstünde heykelini yaptığını aktardı.
Baş, serginin sanat ve kültür insanlarının belleklerinde olumlu izler bırakmasını umduğunu ifade ederek, 'Kültürümüzü ve sanatımızı uluslararası platformlara taşıyacak bu projenin hayata geçirilmesine destek veren başta Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Yunus Emre Enstitüsü yetkililerine ve emeği geçen diğer kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz' dedi.
- 'Abdülaziz'i sanatkar yapan eskizlerindeki olağanüstü yalınlık ve yaratıcılık'
Sergi küratörü Mehmet Lütfi Şen de, UKSD'nin sergiyi hazırlamak için Sultan Abdülaziz’in Polonya’da Krakov Ulusal Müzesi’nde bulunan 67 adet eskiz çalışmasının sergileme ve yayın hakkını satın aldığını vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
'Bu eskizlerin yanı sıra, Dolmabahçe Sarayı ve Askeri Müze koleksiyonlarında yer alan birçok imzasız yağlı boya tabloyu inceledik. Sergiyi ziyaret edenler, Abdülaziz’in eskizlerinin yağlıboya tablolara yansımalarını da görecekler. Milli Saraylar’ın koleksiyonlarında yer alan imzasız yağlıboya eserlerin Sultan tarafından yapılıp yapılmadığı sanat tarihçileri arasında ihtilaf konusudur. Benim için önemli olan, benim gözümde Abdülaziz'i sanatkar yapan ise, benzeri dünyaya mal olmuş önemli ressamlarda görülebilen eskizlerindeki olağanüstü yalınlık ve yaratıcılıktır.'
Sergi kataloğunda yer alan ve yazar Beşir Ayvazoğlu’nun yazdığı makaleye değinen Şen, makalenin Sultan Abdülaziz'in eskizlerinin sanat tarihi içindeki yeri üzerine önemli veriler içerdiğine dikkati çekti.
Şen, küratör olarak sergiyi hazırlarken Sultan Abdülaziz'in elinden çıkmış eserlerin yalın ve güçlü çizgilerine sadık kalma çabası içinde olduğunu dile getirerek şu açıklamada bulundu: 'Eskizlerin çizgilerinden tablolardaki fırçalara bir cihan padişahının kılavuzluğunda, varisi olduğumuz büyük medeniyetin sanatla beslenmiş yüreğine bir yolculuğa çıkacağız.'
Sultan Abdülaziz'e ait eskizlerin Polonya Krakov Ulusal Müzesi 'MNK III r.a. 10296-10366' envanter numaralı albümünden, imzasız yağlı boya tabloların Millî Saraylar Tablo Koleksiyonu’ndan, Chlebowski imzalı 425 envanter numarasıyla kayıtlı yağlı boya Sultan Abdülaziz portresinin yer aldığı, Abdülmecid Efendi’nin el yazısı ile babası Sultan Abdülaziz’e ait olduğunu belirttiği bir notun bulunduğu gemi eskizinin, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Tablo Koleksiyonu’ndan temin edildiği sergi, 16-30 Mart tarihleri arasında Viyana'da sergilenecek.