Günde binlerce yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Sultanahmet Camii’nde yaklaşık 1 yıldır, kayma sebebiyle sökülen sağ ön minarenin restorasyon çalışmaları Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Türkiye’nin 6 minareli ilk camisi olma özelliği taşıyan ve I. Ahmed tarafından mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya 1616 yılında yaptırılan Sultanahmet Camii’nin, baştan aşağı kontrolden geçirilerek Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından incelendi. Camide yapılan incelemede yapımından yüzyıllar geçmesine rağmen genel olarak zeminde ciddi sorun olmadığı ancak minaresinde kayma olduğu tespit edildi. 2014 Haziran ayında minarede başlayan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Havadan görüntülenen restorasyon çalışmasının, önümüzdeki aylarda bitmesi hedefleniyor.
400 yıllık caminin minaresinde yapılan restorasyon, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.
“ASLI BOZULMADAN YAPILSIN”
İstanbul dendiği zaman akla ilk gelen yerin Sultan Ahmet Camii olduğunu ifade eden Nuriye Alemdar, “İstanbul’a gelip, Sultan Ahmet Camii’ni görmeden giden çok büyük ayıp etmiş olur. Minarelerdeki tadilat aslı bozulmadan yapılsın. Diğer minarelerin değerinde, aynı şekilde restorasyon yaparlar ise hiç değeri bozulmayacağını düşünüyorum” dedi.
“AYNI ORANI YAKALAYABİLECEKLERİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”
Çocukluğunun Sultan Ahmet Meydanı çevresinde geçtiğini söyleyen Nilüfer Okuda, “Sultan Ahmet Camii muhteşem bir yapı olduğu kanaatindeyim. Şuanda yeni yapılan camileri görüyoruz, hiçbir tanesi bu eserlere ulaşamıyor bile. Eskisinin tadını ve aynı oranı yakalayabileceklerini düşünmüyorum. Eskisi ile birebir olabileceğini düşünmüyorum. Bir daha bir yapının aynısını kim yapabilir” şeklinde ifadeler kullandı.
Sultan Ahmet Camii’nin ecdat yadigarı olduğunun altını çizen Mahmut Özbek ise “Tamiratının yapılarak yeniden kazandırılmasında büyük yarar görüyoruz. Bence bakımının güzel bir şekilde yapılması muntazam bir olaydır” ifadelerini kullandı.
Sultan Ahmet Camii'ndeki Restorasyon Havadan Görüntülendi
Tarihi Sultan Ahmet Camii’nin minaresindeki kayma sebebi ile 400 yıl sonra yapılan restorasyon çalışması havadan görüntülendi.