Sultan Sazlığı'dna Can Suyu İşe Yaradı

Sultan Sazlığı'dna Can Suyu İşe Yaradı

Kayseri'de bulunan Sultan Sazlığı Kuş Cenneti, Zamantı Derivasyon Tüneli'nin tamamlanması ve ek su verilmesiyle birlikte yeniden kuşların uğrak mekanı haline gelmeye başladı.

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 301 kuş türü ve 428 bitki türüne ev sahipliği yapan Sultan Sazlığı Kuş Cenneti'ni kurtarmak için gerçekleştirilen 'Sultan Sazlığı'na Can Suyu Projesi'nin işe yaradığı bildirildi.
Sultan Sazlığı'nı iyileştirme çalışmaları kapsamında, sazlığı besleyen drenaj kanalların açıldığını ve çevre su kaynaklarından su akışı sağlandığını bildiren Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri, "Bu sayede 3 bin 600 hektarlık güney sazlıkları tamamen su ile dolmuştur. Daha önceki yıllarda kavgalar ve yangın çıkması ile izin verilmeyen saz kesimine 2009 yılında 240 hektarlık alanın 86 hektarlık bir kısmına izin verilirken sazlık alanın tamamı su ile dolmuş izin verilen alan miktarı bin 95 hektara çıkmış, yöre halkına ekonomik getirisi artmıştır" ifadesinde bulunarak yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
Sultan Sazlığının kuzeyindeki su kaynaklarının akışının sağlanması maksadıyla Kayseri İl Müdürlüğümüzün talebi üzerine DSİ tarafından Tutuk Mevkii-Balık Çiftliği mevkii arası temizlenmiştir. Turba yangınları olan bölgelere su kanalları açılarak su ulaşması sağlanmış bir turba yangınlarının tamamen sönmesi sağlanmıştır.
Doğu Boşaltım kanalının sulama maksatlı kullanılmasına engel olunarak Soysallı Pınarları suyunun Sazlığa akışı sağlanmış, bunu yaparken de çiftçilerin kontrollü sulama yapmasına imkan verilmiştir.
Sultan Sazlığı Milli Parkı içinde bulunan köylerin kirlilik ve çöp probleminin çözümü maksadıyla Ovaçiftlik, Soysallı ve Çayırözü Köylerine çöp konteynırları konulmuş, belirli aralıklarla bu çöpler toplattırılarak Yahyalı ilçesi ve Develi ilçesindeki katı atık depolama alanlarına nakledilmektedir.
Sultan Sazlığı Milli Parkının kuzeyinde bulunan tarım alanlarında su kaynaklarının hoyratça kullanımının engellenmesi ve su kullanımı ile ilgili problemlerin çözümlenmesi için, basınçlı sulama sistemin bu alanlarda yapılması amacıyla ödenek tahsis edilmiştir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile