Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer, Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar, işadamı Sami Korhan Gürhan, işadamı İsmail Alpı ve Mahmut Çimen'le Çin Halk Cumhuriyeti'ni ziyaret etti. Şangay, Jiaxing (Caşin), Guangzhou, Fuijang(Fuju) ve Pekin'i ziyaret eden Afyonkarahisar Heyeti, gittikleri kurumlarda "Türk Heyeti Hoşgeldiniz" yazısıyla karşılandı. Ziyaretin son derece verimli geçtiğini belirten İhsan Beşer, "Biz buradan Şangay'a gittik. Şanday'dan Caşin'e gittik. Guangzhou, Fuju ve Pekin'i ziyaret ettik. 1 haftalık programda, 38 görüşme yaptık. Bütün gittiğimiz yerlerde araç tahsis ettiler, otel tahsis ettiler. Bizim programımızı Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ticaret Ateşesi yaptı" dedi.
İlk ziyaretin Caşin'e yapıldığını belirten Beşer, "Caşin'de sıcak su, deri kimya, şehir ısıtması ve kiraz alımıyla ilgili görüşmeler yaptık. Sıcak suyu daha kullanmamışlar. Şehrin valisi, 'Her şekilde işbirliğine hazırız' dedi.
Sadece Caşin'de 260 bin KOBİ var" diye konuştu.
“BİZİM MUTLAKA İSCEHİSAR'A BİR MERMER MÜZESİ YAPMAMIZ LAZIM”
Çin'deki ziyaretlerinden önemli izlenimler elde ettiğini anlatan Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer, İscehisar'da Mermer Müzesi, merkezde ise Afyonkarahisar Belediyesi'ne bağlı Dış Ticaret Ofisi kurulmasını önerdi.
TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer, Çin Halk Cumhuriyeti'nden önemli izlenimlerle Türkiye'ye döndüğünü belirtti.
Beşer, Afyonkarahisar'ın başta mermer olmak üzere tüm ürünlerde kendisini tanıtarak marka olabileceğini vurguladı. İscehisar'da bir Mermer Müzesi kurulmasını öneren Beşer, "Bizim mutlaka İscehisar'a bir Mermer Müzesi yapmamız lazım. Biz 'Afyonkarahisar mermer kenti' diyoruz, ama mermer müzemiz yok. Çin'de yapma mermer ocağı yapmışlar. Yapma ocağı gösteriyorlar. Vinçlerden mermer nasıl çıkartılıyor,onu göstermişler. Mermerin çöpünden sanat eseri yapmışlar" dedi.
“SULTANDAĞI KİRAZLARI'NI ÇİN'E İHRAÇ ETMEMİZ MÜMKÜN”
Guangzhou Ticaret Odası Başkanı ve meyve-sebze halinin yöneticisi ile görüşmelerinin de olumlu geçtiğini belirten Başkan Beşer, "Bütün hali gezdirdiler. Ağırlıklı olarak ABD, Şili ve Güney Afrika'dan mal geliyor. Ticaret Odası Başkan Yardımcısı, Temmuz'da bütün heyetiyle birlikte Afyonkarahisar'a gelecek. Çin'in kiraz ithalatı 143 milyon dolar. 100 milyon dolarını Şiliden alıyor. 43 milyon dolarını ABD'den alıyor. Gıda Güvenliği Anlaşması imzalanmamış. Bu anlaşma imzalandıktan sonra Sultandağı Kirazları'nı Çin'e ihraç etmemiz mümkün" diye konuştu.
Fuijang'da ise mermercilerle bir araya geldiklerini belirten Beşer, "Burada doğaltaş fuar merkezini ziyaret ettik. Orada mermercilerle bir araya geldik. Oradaki mermerciler de Aralık ya da Ocak ayında biz heyet olarak gelecekler. Fujiyang'da Afyon'a yatırım yapmak isteyen bir firma sahibi var. Destekle ilgili bilgi istiyor" ifadelerini kullandı .
Sultandağı Kirazı Avrupa’dan Sonra Çin’e de İhraç Edilecek
Beraberinde Afyonkarahisar’dan bir heyet ile Çin Halk Cumhuriyeti'ne bir ziyaret gerçekleştiren TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer, Çin'deki ziyaretlerinden önemli izlenimler elde ettiğini kaydederek, İscehisar'da Mermer Müzesi, merkezde ise Afyonkarahisar Belediyesi'ne bağlı Dış Ticaret Ofisi kurulmasını önerdi.