Sultansazlığı’Nda Su Seviyesiyle Birlikte Kuş Sayısı Da Arttı

Kayseri Sultansazlığı’nda su seviyesiyle birlikte kuş sayısı da arttı. Kayseri Çevre ve Orman Müdürlüğü, artan yağışlar ve bölgeyi kurtarmak için aktarılan suyun kuraklığın önüne geçtiği ve şu anda kuş sayısının 1 milyonu bulduğunu bildirdi.

Kayseri Sultansazlığı’nda su seviyesiyle birlikte kuş sayısı da arttı. Kayseri Çevre ve Orman Müdürlüğü, artan yağışlar ve bölgeyi kurtarmak için aktarılan suyun kuraklığın önüne geçtiği ve şu anda kuş sayısının 1 milyonu bulduğunu bildirdi.

    Sultansazlığı, kuşların göç yolu üzerinde bulunması nedeniyle her yıl yüzlerce çeşit kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Uluslararası Ramsar sözleşmesiyle koruma altına alınan Sultansazlığı’nda, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen kuraklıktan kurtarma çalışmaları da sonuç verdi. Kuraklık nedeniyle 2001 yılında, en derin su alanı olan Sarp Gölü’nde dahi suyun kalmadığı sazlıkta, bugün su seviyesi yer yer 3 metreyi aşmış durumda.

    Kayseri Çevre ve Orman İl Müdürü Ali Rıza Baykan, sazlığın yağışların yetersizliği ve yanlış su yönetimiyle kuruma noktasına geldiğini, yapılan çalışmalar sonucunda ise kurtarıldığını söyledi. Baykan, sazlığa su girişinin önemine değinerek, “2001 yılında bu sazlık alanının tamamen kuruduğunu gördük. Buranın en derin gölü olan Sarp Gölü’nde bir damla dahi su kalmamıştı. 4 yıl boyunca sazlık tamamen kurak bir alan haline döndü. Bunun nedenlerinin başında ‘Turba Yangınları’ geliyor. Toprak tamamen yanıyor ve alana su gitmiyor. Civar köylerden ve sazlığı besleyen arazilerden geçen su kanalları ise köylüler tarafından bentler çekilerek, su akışı durdurulmuş. Tarımsal sulama yapılarak suya çok ihtiyaç duyulan pancar ekiliyordu. Bu nedenle 2008 yılında ‘Çatak Projesi’ yapıldı. Bu proje ile çiftçiler alternatif ürünlere yönlendirilmek istendi ve desteklemeler yapıldı. Ancak 2009 yılı sonunda gördük ki suya çok ihtiyaç duyulan pancar üretimi devam ediyor. Bu da 5 ayrı kanalda oluşturulan 22 bentle sazlığa su gidişinin engellenmesi demektir.” dedi.

    Yapılan son sayımla birlikte 301 çeşit kuşun sazlıkta barındığını kaydeden Baykan, “Kuşların en az olduğu Şubat ayında sayım yaptık. Bu sayım sonucunda 10 binin üzerinde kuş vardı. Burası Türkiye’nin ve hatta dünyanın en önemli sulak alanlarından. Son sayımlarımıza göre burada bir milyona yakın kuş barınmakta ve türlerin de devamı sağlanmaktadır.” şeklinde konuştu.

    Sultan Sazlığı’na Soysallı ile Çayırözü Pınarları, Ağcaşar, Kovalı ve Akköy Barajları ile birlikte ‘Zamantı Derivasyon Tüneli’nden de su veriliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile