Sümbül Efendi'de Aşure Kaynatıldı

İSBEK Yönetim Kurulu Üyesi Çıtlak: 'Birçok farklı tanenin bir araya gelerek kaynadığı aşure bu yıl da farklı gönülleri ve güzel insanlarımızı Ehlibeyt muhabbetiyle buluşturup, birlik ve beraberlik ruhunu yaşatacak'.

İstanbul Bilim Sanat Kültür ve Eğitim Derneği (İSBEK) Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Çıtlak, "Birçok farklı tanenin bir araya gelerek kaynadığı aşure bu yıl da farklı gönülleri ve güzel insanlarımızı Ehlibeyt muhabbetiyle buluşturup, birlik ve beraberlik ruhunu yaşatacak." dedi.

İSBEK tarafından Kocamustafapaşa'daki Sümbül Efendi Merkez Tekkesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, aşure kaynatıldı, ilahiler okundu.

Çıtlak etkinlikte, İstanbul'da ilk aşın Sümbül Efendi Merkez Tekke Ocağı'nda piştiğini ve buradan dağıtıldığını anlattı.

Aşure pişirilmesinin medeniyetimizde çeşitli izahları olduğunu anlatan Çıtlak, en anlamlısının bir çok farklı tanenin ve çeşidin bir kazanda kaynayıp birleşmesi ve bu birliktelikle aş ve aşka dönüşmesi olduğunu söyledi.

İstanbul'un kendine ait bir medeniyeti, örfü ve adeti olduğunu vurgulayan Çıtlak, şunları kaydetti:

"İstanbul'un Mekkesi Fatih Camisidir, Medinesi Eyüp Sultan Camisidir, Kerbelası da Sümbül Efendi Camisinin olduğu, daha doğrusu Hz. Hüseyin'in kızlarının bulunduğu Çifte Sultanlar Kocamustafapaşa'dır. Bundan dolayı da aşure, Kerbela şehitlerinin, o facianın yaşandığı tam sene-i devriyesinde ilk aş burada kaynar. Fakat nasıl kaynar? Oturup burada keyif yapmak değildir murat. 'Oturalım da bir eğlence düzenleyelim' değildir. Madem ki matemdir, madem ki burada murat olan maneviyattır, işte bu maneviyat için Sümbül Efendi'de aşlar besmelerle, Fatihalarla açılır. Zemzem suyundan buğdayının yıkanmasına kadar her safhasında ayetler okunur, şifa duaları okunur, tevhidler getirilir. İstanbul'da ilk aş; Sümbül Efendi'de pişer."

Aşurenin birlik ve beraberlik için çok önemli olduğunu aktaran Çıtlak, "Bir çok farklı tanenin bir araya gelerek kaynadığı aşure bu yıl da farklı gönülleri ve güzel insanlarımızı Ehlibeyt muhabbetiyle buluşturup, birlik ve beraberlik ruhunu yaşatacak." dedi.

Sümbül Efendi Merkez Tekkesi'nde aş pişirmeye ayrı bir ehemmiyet verildiğini anlatan Çıtlak, " Ocakta yemek pişirmek vesilesiyle insanın hamlığından geçmesini ve pişmesini sağlayan bir eğitim verilirdi. Ayrıca muhabbetin meşk edildiği bu ocaklarda pişen aş hem helal lokmanın bereketiyle ve sırrıyla birleşir, hem de insanların kursağından daha midelerine inmeden aşk ve muhabbete dönüşmesi için özen gösterilirdi." diye konuştu.

Çıtlak, "15 Temmuz'da darbe girişiminin ardından kardeşlik ve muhabbete, birlik ve beraberliğe daha çok ihtiyacımız var. Zaten her devirde insanlık bu sevgi ve kardeşliğe muhtaçtır. Zalimlere el pençe divan durmayan Hz. Hüseyin ve onun muhabbet neferleri elbette Kerbela’da boşuna şehit olmamışlardır." ifadelerini kullandı.

3 ton aşure, yarın dağıtılmak üzere soğutulmaya bırakıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile