Türkiye'nin dünyaca ünlü inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastiri, 5 yildan uzun süren restorasyon çalismalarinin tamamlamasinin ardindan ilk kez turizme kazandirilan bölümleriyle yarin yeniden ziyarete açilacak.
Manastirin 2 etaptan olusan restorasyonunda Subat 2016 yilindan bugüne kadar yaklasik 57 milyon lira ödenek kullanilarak çevre düzenlemesi ve kayaliklarin güçlendirilmesi de tamamlandi.
AA muhabirinin Trabzon Kültür ve Turizm Müdürlügünden aldigi bilgilere göre, manastirda ana kilise olan magara kilisesi, farkli büyüklükte on sapel, ayazma, çan kulesi, kütüphane, iki katli mutfak, çesme, idari mekanlar, kesislerin kaldiklari odalar ile misafirhane restore edildi.
Sümela Manastiri’nda 2 etaptan olusan restorasyon çalismalarinda 5 mühendis, 30 endüstriyel dagci, 55 teknik eleman ve 10 restoratör olmak üzere toplam 100 kisilik ekip görev aldi.
Restorasyon kapsaminda 1. etapta, manastira ulasan patikada ahsap platformlu yürüyüs yolu, ahsap merdivenler, tas duvar ve tas döseme kaplama imalatlarinin yani sira kaya yüzeyinde kontrollü yamaç temizligi, can ve mal güvenligi riskine yönelik olarak bariyer yapimi, çelik tel ag ile kaplama yapimi gerçeklestirildi.
Manastir bölgesinde ayrica su kemerleri, gise, güvenlik, tuvalet yapilari ve kafeterya binasi da restore edildi.
Restorasyonun 2. etabinda ise manastir içindeki binalarin can ve mal güvenligi açisindan çok büyük tehlike arz etmesi nedeniyle endüstriyel dagcilar tarafindan çalismalar yürütülerek kaya yüzeyinde kontrollü yamaç temizligi, çesitli ölçülerde ankrajlar, bariyer yapimi ve gergi halatlari yapildi.
Çalismalar sirasinda manastir içerisinde yer alan birimlerde özgün olmayan uygulamalar sökülerek özgün malzeme ile degistirildi.
- Manastirda bazi bölümler ilk kez ziyarete açilacak
Ana kaya kilisesinde uzman restoratörlerce öncelikle fresklerin mevcut durumlari fotografli çizimlerle belgelenerek boyalardan örnekler alindi ve tür analizi yapildi.
Bozulmalarin nedenleri belirlenerek müdahale yöntemlerinin gelistirildigi manastirda, son olarak elde edilen veriler yardimiyla özgün renklerle canlandirma islemi gerçeklestirildi.
Sümela Manastiri'nin restorasyonunda yaklasik 57 milyon lira ödenek kullanilirken bugüne kadar hiç ziyarete açilmamis olan misafirhane, manastirin kuzeyinde yer alan sapel, kesis ve inziva odalari, kiler, mahzen gibi bölümlerle birlikte teraslar da çalismalarin tamamlanmasinin ardindan ilk kez görülebilecek.
Sümela Manastiri 5 Yillik Restorasyonun Ardindan Yarin Ziyarete Açilacak
Türkiye'nin dünyaca ünlü inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastiri, 5 yildan uzun süren restorasyon çalismalarinin tamamlamasinin ardindan yarin yeniden ziyaret edilebilecek Sümela Manastiri'nin restorasyonunda yaklasik 57 milyon lira ödenek kullanilirken bugüne kadar hiç ziyarete açilmamis olan misafirhane, manastirin kuzeyinde yer alan sapel, kesis ve inziva odalari, kiler, mahzen gibi bölümlerle birlikte teraslar da çalismalarin tamamlanmasinin ardindan ilk kez görülebilecek.