Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastiri, 5 yildan uzun süren restorasyon çalismalarinin ardindan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy'un katilimiyla yeniden ziyarete açildi.
Maçka ilçesindeki Karadag'in Altindere Vadisi'ne bakan eteginde, vadiden yaklasik 300 metre yükseklikteki ormanlik alanda kayalar oyularak insa edilen Sümela Manastiri, kaya düsme riskine karsi Eylül 2015'te ziyarete kapatilarak restorasyona alindi.
Restorasyonun ardindan manastirin yeniden ziyarete açilmasi dolayisiyla düzenlenen törene katilan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, manastiri gezerek yapilan çalismalar hakkinda yetkililerden bilgi aldi.
Bakan Ersoy, incelemelerinin ardindan gazetecilere, manastirda restorasyon çalismalarinin 2016'nin Subat ayinda basladigini ve öncelik verdikleri projelerden biri oldugunu söyledi.
Restorasyon disinda çalismalari zorlastiran sorunun dagdaki kayalik alanlardan gelen akinti olduguna isaret eden Ersoy, "Çünkü herkesin çalisabilecegi bir ortam degil. Dagci ekibimiz, mühendisler ve özel uzman kisilerle çok zorlu iklim sartlari altinda çalisiliyor. 12 ay düzenli çalisamiyorsunuz, kisin çok yogun oldugu yerlerde ara vermek zorunda kaliyoruz. Zaten yukariya bakildigi zaman yapilan isin büyüklügü anlasiliyor." dedi.
Ersoy, 20 bin metrekarelik alanda çok ciddi kaya temizligi yapildigini belirterek, bazi kayalarin sabitlendigini, bazilarinin alindigini, zorlu bir çalismadan sonra tamamen tamamlamis olduklarini aktardi.
-"Gizli bir sapel daha var, o da bir iki hafta içerisinde devreye girecek"
Sümela Manastiri'nin Karadeniz ve Trabzon turizmi için çok önemli bir nokta oldugunu, bu nedenle 2019 yilinda kismi açilmaya gittiklerini animsatan Ersoy, söyle devam etti:
"Giristen görülebilecek sekle kadar olan birinci kismi açtik. Geçen sene biliyorsunuz eskiden açik olan yerlerin tamamini açtik. Aslinda bu etapta yaptigimiz is, kalan kayalarin temizlenmesi ve daha önce hiç ziyaretçi almadigimiz noktalarin temizlenmesi seklinde gerçeklesti. Zaten bu da ayri bir ilgi alani olusturacak. Yeni bölümde yeni sapeller, kesis odalari, salonlar, misafirhaneler gibi birçok noktalar var. Dijital ortamda sunum yapabilecegimiz noktalar da olusturduk. Gizli bir sapel daha var, o da bir iki hafta içerisinde devreye girecek. Yaklasik 50 metre manastir ucundan kayaliklardan gittikten sonra gizli bir sapel var, onu da hizmete alacagiz. Açikçasi bence daha önce ziyaret etmis olanlar, tekrar tekrar buraya gelerek ziyaret edecekler diye düsünüyoruz."
Bakan Ersoy, manastirin farkli bölümlerinde çok önemli fresklerin olduguna dikkati çekerek, bu alanlarda renklendirme ve canlandirma çalismalarinin devam ettigini kaydetti.
Freskleri canlandirma ekibinin manastirda sürekli hizmet verecegini dile getiren Ersoy, sözlerini söyle sürdürdü:
"Maalesef buranin yapisindan dolayi mevsim geçislerinde hem su hem de yogunlasma oluyor, bu fresklere zarar veriyor. Artik uzman bir ekip 12 ay boyunca burada çalisacak. Bunlarin sebeplerini arastirarak raporlayip dosyaliyorlar. Onlara en dogru sekilde nasil müdahale edebileceklerini görüyorlar ve dosyaliyorlar, bundan sonraki nesillere kalabilmesi için. Düzenli olarak yogunlasmadan veya su akintilarindan kaynaklanan yipranmalari düzeltecekler. Bu sekilde burayi artik kalici olarak turizmin hizmetine bir daha kapatmaya gerek kalmadan koruyacagiz diye düsünüyorum. Sezona yetismesi de iyi oldu. Insallah basta Trabzon olmak üzere Karadeniz'in turizmine çok ciddi fayda saglayacak diye düsünüyorum."
- "Bizde sezon gecikti ama hiçbir ülkede de açilmadi"
Bakan Ersoy, bir gazetecinin 'Turizmde nasil bir sezon öngörüyorsunuz?' seklindeki sorusu üzerine, "Ben basindan beri geçen sene ile kiyaslanmayacak kadar iyi bir sezon olacagini söylüyorum. Sadece bizim ülkemizde, bizim ülkemizin virüsle mücadelesine endeksli bir konu degil. Bize yolcu tedariki saglayan ülkelerin de virüsle ne derece mücadele ettikleri, asilanmalarin da nasil ilerleyecegi ile ilgili bir konu." diye konustu.
Türkiye'de asilamanin çok iyi gittigine dikkati çeken Ersoy, "Insallah temmuz sonu itibariyla hedef kitlenin çok büyük bir kismi asilanmis olacak. Hatta biliyorsunuz dünkü kararlarla ikinci doz asilarin erkene alinmasiyla biz temmuz sonunda belli bir toplum bagisikligini yakalariz diye düsünüyorum." degerlendirmesinde bulundu.
Ersoy, sunlari kaydetti:
"Bizde sezon gecikti ama hiçbir ülkede de açilmadi. Bütün ülkelerde sezonun açilmasi gecikti. O yüzden bizim bir misafir kaybimiz olusmadi aslinda sezon kaydi diye düsünüyorum. Geçen sene biz sezonu yaklasik 16 milyon turist ve 12 milyar dolarla kapatmistik. Bu sene de dedigim kosullarda çok ciddi bir degisiklik olmazsa, tekrar bir virüs dalgasi gelmezse, hem bize yolcu tedariki yapan ülkeler hem de biz kurallara uyup pozisyonumuzu iyilestirerek devam edersek bu sene 25 milyon turist ve 20 milyar dolarin üzerinde gelirle kapatiriz diye düsünüyorum."
Turizm sezonunun kasim ve aralik aylarina kadar uzayabilecegine isaret eden Ersoy, "Bu sayinin daha da artmasi mümkün. Biz turizmciler olarak konsantre olursak çünkü çok da yogun tanitim yapiyoruz, biliyorsunuz Turizm Gelistirme Ajansi gibi bir silah var elimizde ve o silahi da çok iyi kullaniyoruz. Bizden daha fazla erken rezervasyon alan ülkelerin, biz kirmizi koddan düsüp yesile geçtikten sonra çok yogun tanitimla onlarla ayni rezervasyon oranlarini yakaladik. Hatta geçen haftadan itibaren geçmeye basladik. Sezonun uzamasiyla birlikte insallah istedigimiz hedefleri hatta daha üzerinde kapatiriz diye düsünüyorum." ifadelerini kullandi.
Yatirimlarin kurala ve sisteme baglanmasinin turizmden alinan payi o derece yükseltecegine vurgu yapan Ersoy, sunlari söyledi:
"Bu turizm yatirimlari yüz metre kosulari degil. Bir maraton ve devaminda kendinizi gelistirmeniz gereken bir maraton. Bu maratonda da birinci gelmek istiyorsaniz bir sisteme bagli çalismaniz lazim. Standartlarin üst otorite tarafindan belirlenip herkesin de bu standartlari yakalamayi hedeflemesi gerekiyor. Ne kadar az standart koyarsaniz o kadar yaristan geri kalirsiniz. Bu baglamda biz gerekli yasal düzenlemeleri de yaptik. Komisyondan da geçti, insallah Meclisten de geçtikten sonra hizli bir sekilde yürürlüge girecek. Bizim burada hedefimiz, biliyorsunuz alfabenin A'si, B'si, C'si var. Bunlardan bir eksik noktamiz da turizm gelistirme ajanslari. Biz bu eksikleri de tamamliyoruz."
- "Turizmde kullanabileceginiz en önemli silah tanitim"
Ersoy, turizmde kullanabilecekleri en önemli silahin tanitim oldugunun altini çizerek, sözlerini söyle tamamladi:
"Çok degerli turizm varliklarina sahip olabilirsiniz ama onlari tanitamiyorsaniz o da bir ise yaramiyor. Bütün yatirimlariniz ve potansiyeliniz bosa gidiyor. Hem bu potansiyeli dogru sekilde planlayip yatirim yapilmasini saglamaniz lazim hem de bu yaptiklarinizi çok dogru bir sekilde tüm dünyaya anlatmaniz gerekiyor. Biliyorsunuz Türk Hava Yollari denilen elimizde baska bir silah var. Istanbul Havalimani'ndan bahsedecek olursak 330 noktaya direkt uçulabilen pandemi öncesinde elimizde bir lokasyon var. Dünyanin en büyük hat noktalarindan birisi. Simdi sizin elinizdeki bu silahlari dogru kullanmaniz lazim. 2023 hedeflerimizin en basinda da turizmi 81 vilayete yaymak geliyor. Pandemide bir ara verdik ama biz alfabemizi hazirladik, bölgelerimizi egittik, konsantre ettik."
- Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi konser verdi
Açilisin ardindan Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi, manastirin alt bölümünde yer alan otopark alaninda olusturulan platformda konser verdi.
Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi Genel Müzik Direktörü Cemi'i Can Deliorman'in sefligindeki konserde, mezzo soprano Zeynep Halvasi, vokalde Resul Dindar, kemençede Riza Can Özel, tulumda ise Mustafa Gökay Ferah yer aldi.
Yöresel eserlerin seslendirildigi ve yaklasik 40 dakika süren konseri, davetli ve ziyaretçiler begeniyle takip etti.
Törene, Bakan Ersoy'un yani sira Trabzon Valisi Ismail Ustaoglu, Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Bahar Ayvazoglu ve Salih Cora, Maçka Belediye Baskani Koray Koçhan ile protokol üyeleri de katildi.
Sümela Manastiri 5 Yillik Restorasyonun Ardindan Ziyarete Açildi
Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy: 'Geçen sene biz sezonu yaklasik 16 milyon turist ve 12 milyar dolarla kapatmistik. Bu sene de dedigim kosullarda çok ciddi bir degisiklik olmazsa, tekrar bir virüs dalgasi gelmezse, hem bize yolcu tedariki yapan ülkeler hem de biz kurallara uyup pozisyonumuzu iyilestirerek devam edersek bu sene 25 milyon turist ve 20 milyar dolarin üzerinde gelirle kapatiriz diye düsünüyorum' 'Maalesef buranin yapisindan dolayi mevsim geçislerinde hem su hem de yogunlasma oluyor, bu fresklere zarar veriyor. Artik uzman bir ekip 12 ay boyunca burada çalisacak'