Sunexpress Genel Müdürü Schwaıger, Ansiad'ın Konuğu Oldu

Sunexpress Genel Müdürü Schwaıger, Ansiad'ın Konuğu Oldu

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) birinci dönem son olağan toplantısının konuğu, SunExpress Genel Müdürü Paul Schwaiger oldu.

Sunexpress Genel Müdürü Paul Schwaiger, 12. ANSİAD Olağan Toplantısı’nın konuğu oldu. Antalya’da bir otelde düzenlenen iftar yemekli toplantıya ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu, ANSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, ANSİAD üyeleri ve Antalya Serbest Bölge (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses katıldı.

Toplantı moderatörü ANSİAD üyesi Dr. Yusuf Örnek, SunExpress Genel Müdürü Paul Schwaiger’ın titiz çalışma prensibi, ekip arkadaşlarına, şirketine verdiği özel önem ve değer ile alışılmışın dışında bir yönetici, bir insan, bir CEO olduğunu ifade etti.

SunExpress’in Van Depremi’nde defalarca hiçbir karşılık gözetmeden malzemeleri deprem bölgesine ulaştırdığını, Alanya’da yapılan Triatlon Şampiyonası’nın malzemelerini ve ITB Berlin Turizm Fuarı’na gidecek turizm profesyonellerini taşıdığını anımsatan Örnek, Antalya ve Türkiye için bu çok önemli projelerin mimarı SunExpress Genel Müdürü Paul Schwaiger’e teşekkür etti.

SunExpresss Genel Müdürü Paul Schwaiger ise konuşmasına, bu yıl 25’inci yılını kutlayan SunExpress’in kuruluş hikayesiyle başladı.

Schwaiger, 1990 yılında kurulan SunExpress’in Antalya’nın ilk havayolu şirketi olduğunu söyledi.

1990’lı yılların başında tur operatörü sektöründe çok fazla profesyonelin iş kurmaya başladığını anımsatan SunExpress Genel Müdürü Paul Schwaiger, “1990’lı yılların başında profesyonel tur operatörleri iş kurmaya başladılar. Biz o dönem başarılıydık. Körfez Savaşı’nın başlamasıyla çok sıkıntılardan geçtik. Savaş döneminde Antalya’da tek bir turist yoktu. Bu bizi epey zorladı. Türk turizmini bu tür krizler güçlendirdi. Turizmciler bu olaylarla krizlerle baş etmeyi öğrendi. Kriz yönetimi, SunExpress’in de başlangıcından bu yana şirket ruhunu şekillendirdi. Anahtar kelimemiz esneklikti. Şirket, Körfez Savaşı sırasında kriz atlattı fakat sonra güçlendi” dedi.

Kuruldukları ilk yıllarda Antalya’nın Lara Bölgesi’nde küçük bir binada faaliyet gösterdiklerini anımsatan Schwaiger, daha sonra doğan ihtiyaçla birlikte Aspendos Bulvarı’na taşındıklarını belirterek, “SunExpress’in ardından bankalar, ulusal ve uluslararası pek çok marka o caddeye taşındı. Antalya’da yeni bir ticari bölge oluştu. SunExpress Trendsetter ( Trend belirleyici) oldu. Bizim için önemli bir olaydı” diye konuştu.

Schwaiger, 2012 yılında kurdukları yeni merkez SunPlaza ile, SunExpress’in, Antalya’ya olan uzun dönem taahhütlerinin altını bir kez daha çizdiğini söyledi.



KIŞ GÜNEŞİ PROGRAMIYLA ANTALYA, KIŞ DESTİNASYONU OLDU

Antalya’ya kışın nasıl turist gelir sorusuna çözüm aradıklarını ve bunun sonucunda “Antalya Kış Güneşi” adında bir program oluşturduklarını anlatan SunExpress Genel Müdürü Paul Schwaiger, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Özellikle Almanya’da kışın da tatil yapmak isteyen ciddi bir potansiyel var. Antalya her açıdan Alman turist için çok avantajlı. Tur operatörleri Antalya’ya geldi. Kışın kapalı olan Antalya’daki tarihi ve ören yerlerine gidip, ’Kışın turist getireceğiz, turistler buraları görmek istiyor, açın’ talebinde bulunduk. Aspendos yetkilileri ’Siz önce turisti getirin, biz açarız’ dediler. Daha sonra turist gelmeye başladı.

Antalya iklim ve doğa avantajı, turizm, konaklama, hizmet alt yapısıyla önemli bir kış destinasyonu oldu.”

SUNEXPRESS, ANTALYA’DA TURİZMİN EN ÖNEMLİ DESTEKÇİSİ

15 ülkede 68 destinasyona uçtuklarını, haftalık 331 uçuş yaptıklarını vurgulayan SunExpress Genel Müdürü Paul Schwaiger, bu durumun SunExpress’i Antalya’da turizmin çok büyük destekçisi haline getirdiğini bildirdi. Antalya’nın SunExpress’in işinin en önemli kısmı olduğuna dikkati çeken Schwaiger, Almanya’dan her yıl 6 Milyon yolcu taşıdıklarını belirterek, “Antalya, Avrupa’nın en önemli turistik havalimanı. Bizim ana pazarımız. SunExpress, Antalya’da konusunda pazar lideri” dedi.

Daha önce uçak kiraladıklarını fakat günümüz koşullarında uçak satın almanın daha randımanlı olduğunu ifade eden SunExpress Genel Müdürü Paul Schwaiger, 50 yeni Boeıng 737-800 siparişi verdiklerini ve temmuz ayından itibaren daha ekonomik, gürültüsü az, çevreye duyarlı yeni uçakların teslim edilmeye başlanacağını söyledi.



2014 yılından bu yana SunExpress’in en karlı yılını yaşadığını anlatan Paul Schwaiger,74 uçak, 3000 Binin üzerinde çalışanla çok karlı bir yıl geçirdiklerini belirterek, “7 Milyondan fazla yolcu taşıdık.100’den fazla direk destinasyona uçtuk. Ortak çaba 1 Milyar Euro ciro sağladı. Bu şirketin kuruluşundan bu yana elde edilen en iyi gelir. Türk Hava Yolları Lufthansa ortaklığında kurulan bu yatırımı desteklediğiniz için teşekkür ederim” diye konuştu.

YENİ İŞ KOLU: WET-LEASE(UÇAK KİRALAMA)

SunExpress olarak 2012 yılında yeni iş kolu Wet-lease’e (Uçağı mürettebatı ve tedarikleriyle beraber kiralama)yöneldiklerini dile getiren SunExpress Genel Müdürü Paul Schwaiger, ”Wet-lease’de uçuş saati başına ücret alıyoruz. Eurowings ile uzun menzilli uçuşlarımız olacak. Uzun menzilli uçuşlarımızı geliştirmek istiyoruz. Şu an en önemli işimiz wet-lease. Bu işe odaklanacağız” dedi.

SunExpress’in kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği operasyonlar hakkında bilgi veren Schwaiger, şunları söyledi:

“SunExpress, 25 yılda 748 Bin 584 kilometre uçuş gerçekleştirdi. Bu mesafe dünyadan güneşe uzaklığın 5 katı. Yaklaşık 63 milyon yolcu taşıdı. Bu rakam Antalya nüfusunun tam 5 katı. 1.2 milyon ton bagaj taşıdı. Bu rakam yaklaşık 4 milyon güneş kremi demek. 1 Milyon 247 Bin 640 uçuş saati gerçekleştirdi. Bu rakam 51.985 gün, yaklaşık 143 yıl ya da 1.716 ay demek.”

Schwaiger, 2015 yaz sezonunda, SunExpress uçuş ağını ve operasyonunu genişlettiklerini belirterek, uçuş sayısını haftada 700’e çıkaracaklarını bildirdi.

"BOEİNG’DEKİ FAZLADAN 9 KOLTUK SUNEXPRESS İÇİN DAHA VERİMLİ"

SunExpress Genel Müdürü Paul Schwaiger, airbus uçak almamaları ile ilgili olarak, “Uçaklar çok pahalı olduğu için almadan önce çok dikkatli fizibilite yapmak zorundayız. Boeing’de fazladan 9 koltuk olduğu için Boeing bizim için daha verimli.9 koltuk 1 Euro’dan fazla ödeme anlamına gelir. Uçağın yaşam döngüsü ve şirket operasyonunu düşündüğümüzde bu önemli bir miktar” dedi.

SunExpress Genel Müdürü Paul Schwaiger, üçüncü havalimanı ile ilgili düşüncelerini ise, ““Her yeni havalimanı tur operatörleri için transferler, yolcu kapasitesi, otel alt yapıları anlamına gelir. Gazipaşa operasyonunda ilk yıl para kaybettik. İkinci yıl para kazanmaya başladık. Orası şu anda çok başarılı oldu. Eğer yeterli verim alınacaksa yapılmalıdır. Almanya’daki Kassel Havalimanı çok kötü bir örnek. Çok büyük yatırım yapıldı. Ölü bir havaalanı. Yeni havalimanı yapılmadan önce oteller, tur operatörleri, seyahat acenteleri ile çalışma yapılmalı” şeklinde aktardı.

Toplantı ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu ve Toplantı Moderatörü Dr. Yusuf Örnek’in konuşmacı Paul Schwaiger’e plaket takdimiyle son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile