Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen böcek salımına, Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, Konya Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Atay İyibiner ve Kırsal Kalkınma İl Koordinatörü Hakan Doğan katıldı.
Programda konuşan Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar, Konya’nın hububat ambarı olduğunu belirterek, “Bizim ilimizde 11-12 milyon dekarlık alanda hububat tarımı yapılmaktadır. Bunun da yaklaşık 8-9 milyonunda buğday tarımı yapılmaktadır. 8-9 milyon dekarlık alanda yapılan buğday tarımında ise süneyle aslında eskiden beri bulaşık olan alanımız 6 milyona yakındır. Bu büyük bulaşık alandan bizim yıllardan itibaren bakanlık olarak, devlet olarak, üretici ve çiftçi olarak odalar ve borsalar olarak büyük bir mücadele içerisindeyiz” dedi.
“EN ZARARLI VARLIK SÜNE”
Baydar, buğday ve bundan elde edilen unu ve undan elde edilen ekmeğin insanların temel gıdası olduğunu ifade ederek, "Bu gıdayı bizim muhafaza edebilmek ve tüketebilmek için zararlı anlamındaki buğday ya da buğday unundaki en zararlı varlık süne. Eğer süne buğday tanelerinde yüzde 3,5’in üzerinde emgisi olursa yani yüz adetten üç tanesini ve üzerini emer ise orada un olmuyor yemlik sınıfına gidiyor. Eğer bu yüz taneden yirmi tanesi emgiye maruz kalırsa artık yemlik dahi olmuyor hiçbir anlamı kalmıyor” şeklinde konuştu.
Konya’nın ovalık alan olduğunu eğer dağlık alan olsaydı sünenin bu kadar zarar vermeyeceğinin altını çizen Baydar, “Bizim şu anda üretmiş olduğumuz biyolojik mücadele kapsamındaki bu faydalı böcek dağlık alanlarda kendiliğinden yetişiyor. Ama bizim ilimizde dağlık ormanlık alanlar olmadığı için bu düz ovada bundan dolayı ciddi zarar veriyor. Burada biyolojik mücadele kapsamındaki saldığımız o faydalı böcekler, süne bir müddet sonra buğday tarlalarında yumurtladıktan sonra, faydalı böcekler gidip o yumurtaların üzerine yedişer yedişer on dörtlü olarak o yumurtaları parazitliyor. Daha sonra süne çoğalacağı yerde faydalı böcek çoğalıyor. Biyolojik bir mücadeleyi böylece tamamlamış oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Fatih Özdemir ise, süneyle biyolojik mücadele yönteminin aslında en temiz mücadele yöntemi olduğunu kaydederek, “Yani her hangi bir kimyasal ve yapı kullanmıyorsunuz. Bu artık bizim için doğada savaşan küçük minik savaşçılar bunlar” şeklinde konuştu.
Program protokol üyelerinin faydalı böceklerin bir kısmının doğaya bırakılmasıyla sona erdi.
Süneye Karşı Doğaya 500 Bin Adet Faydalı Böcek Salındı
Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından biyolojik mücadele kapsamında süneye karşı doğaya 500 bin adet faydalı böcek (Trissolus spp.) salımı gerçekleştirildi.