Sungurlu'da KKKA Egitim Semineri Düzenlendi

Sungurlu'da KKKA Egitim Semineri Düzenlendi

Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharin gelmesi ve havalarin isinmasi ile ortaya çikan ve Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) Hastaligina sebep olan kene isirmalarina karsi vatandaslar uyarildi.

Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akinci tarafindan Kirim Kongo Kanamali Atesinden Korunma Yollari temali egitim düzenlendi, seminer sonrasinda hasta ve hasta yakinlarina farkindalik olusturmak amaciyla danisma biriminde stant açildi.

Konuya iliskin olarak hastane bashekimliginden yapilan açiklamada, “Kirim Kongo Kanamali Atesinden korunmak için tarla, bag, bahçe, orman ve piknik alanlari gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadiyla mümkün oldugu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçalari çoraplarin içerisine sokulmali ve ayrica kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açik renkli kiyafetler tercih edilmelidir" denildi.

Kene yönünden riskli alanlardan dönüldügünde kisi kendisinin ve çocuklarinin vücudunda (kulak arkasi, koltuk altlari, kasiklar ve diz arkasi) kene olup olmadigini kontrol etmesi istenilen açiklamada, "Yapilan kontrollerde kene tutunmus ise hiç vakit kaybetmeden çiplak el ile dokunmamak sartiyla vücuda tutundugu en yakin yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poset, eldiven gibi) çikarmalidir.

Kisi keneyi kendisi çikaramadigi durumlarda en yakin saglik kurulusuna basvurmalidir. Kene ne kadar erken çikarilirsa hastaligin bulasma riskinin de o kadar azalacagi unutulmamalidir. Hastalik hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiginden hastaligin sik olarak görüldügü bölgelerde bulunan hayvanlar saglikli görünse bile hastaligi bulastirabilirler. Bu sebeple hayvanlarin kanlarina, vücut sivilarina veya dokularina çiplak el ile temas edilmemelidir. Hastaliga yakalanan kisilerin kan, vücut sivilari ve çikartilari ile hastalik bulasabildiginden, hasta ile temas eden kisiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalidir " ifadeleri kullanildi.

Kene tutunan kisiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, istahsizlik, ates, kas agrisi, bas agrisi, bulanti, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçinin ortaya çikmasi halinde derhal en yakin saglik kurulusuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açiklamada, "Hastaliga sebep olan mikrobun tasiyicisi, saklayicisi ve bulastiricisi olan keneler uçmayan, ziplamayan, yerden yürüyerek vücuda tirmanan eklem bacakli hayvanlardir. Vücuda tutunan veya hayvanlarin üzerinde bulunan keneler kesinlikle çiplak el ile öldürülmemeli ve patlatilmamalidir. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yagi gibi maddeler dökmek kenenin kasilmasina sebep olarak vücut içerigini kan emdigi kisiye aktarmasina sebep olacagi için yapilmamalidir" bilgileri verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile