Il Müdürü Esra Uzun konuya iliskin “Ilimizde gerçeklestirilen suni tohumlama faaliyetleri Bakanligimizca yetkilendirilmis 27’si Veteriner Hekim 1’i Veteriner Saglik Teknisyeni olmak üzere toplam 28 özel uygulayici tarafindan yürütülmektedir. Bu sayede hayvanlarin islah edilmesi, verimin artirilmasi ve et ihtiyacinin karsilanmasi, saf ve kültür irki hayvan sayilarinin artirilmasi, yetistiricimizin gelir ve refah seviyesinin yükseltilmesi amaçlanmaktadir. Gerçeklestirilen suni tohumlama faaliyetleri ile her yil bir buzagi alma çabasindayiz" dedi.
Uzun yillardir suni tohumlama faaliyetlerinde bulunan Dr. Recep Ergül konuya iliskin “Suni tohumlama dogal yollara kiyasla çok daha uygun ve faydali bir islemdir. Nitekim tabi tohumlama bogalari için bakim, besleme, sonrasinda kisirlik, ayni zamanda tedavi gibi maliyetleri düsünüldügünde suni tohumlamanin çok daha verimli oldugu ve maliyetlerin çok daha düsük oldugunu söylemek mümkündür" ifadelerinde bulundu.
Suni tohumlama uygulamalari Bakanlik tarafindan degisik adlar altinda her yil desteklenmekte olup, 2023 yili Buzagi Desteklemesi dahilinde suni tohumlama yoluyla elde edilen ve aranan kriterleri saglayan buzagilar için buzagi desteklemesine ilave olarak buzagi basina 450 TL ödenecektir. Suni tohumlari üretecek kisiler, ithalatçilar, boga adayinin seçimi, saglik durumu, toplama, inceleme, depolama, kalite ve güvenlik dogrulama, piyasaya satis, tasinma, uygulama ve dogan yavru ile birlikte tüm asamalari Bakanligin kontrolü altinda.
Suni Tohumlama Sözlesmesi Imzaladi
DÜZCE – Düzce Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile Serbest Veteriner Hekimler arasinda 2024 yili “Sigir Suni Tohumlama Hizmetinin Özel Uygulayicilara Devrine ve Hizmetin Yürütülmesine Iliskin Sözlesme yenileme islemleri gerçeklestirildi.