Sünnet Facialarina Davetiye Açiklamasi 'Çocugunu Kasaba Sünnet Ettiren Var'

Sünnet Facialarina Davetiye Açiklamasi 'Çocugunu Kasaba Sünnet Ettiren Var'

Yaz aylarinda bireysel ve toplu sünnetler artarken uzmanlar uyariyor. Çocuk Cerrahi Op. Dr. Mehmet Çakmak, “Yaz aylarinda ciddi anlamda sünnet basvurulari oluyor. Hemen keselim, bitsin mantigi bakiyorsunuz; pipi kayboluyor, sonra düzeltmek için bize basvuruyorlar. Bazen poliklinige geliyor, çocuk disarida sünnet olmus, bakiyoruz; sünnet olmamis gibi. Örnegin; amcasi daha önce 1-2 kisiyi sünnet etmis, kisi bir hayvan bakimiyla ugrasmis veya yakini kasap olan birine bile sünnet ettirilen çocuklar gördük. Sünnet derisini çok ciddi anlamda kesiyorlar, deri birakmiyorlar, sonuçlari ne yazik ki agir oluyor” dedi.

Yaz aylarinda bireysel ve toplu sünnetlerin arttigi ifade edilirken islemin ehil ellerde yapilmasi büyük önem tasiyor. Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Çakmak, sünnetin bir ameliyat oldugunu belirterek hastane ortaminda hekimler tarafindan yapilmasi gerektigini ifade etti.

Uygunsuz noktalarda yapilan sünnetler nedeniyle kendilerine basvurular oldugunu söyleyen Op. Dr. Çakmak, kasaba sünnet ettirilen çocuklarla karsilastiklarini söyledi.

Çakmak, ailelere uyarilarda bulunurken yanlis yapilan sünnet isleminin çocugun hayatini etkileyen problemlere yol açabilecegine dikkat çekti.

“Sonuçlari ne yazik ki agir oluyor”

Ailelerin sünnet yaptirilacak yerler olarak hastane ortamlarini tercih etmesi gerektigini ifade eden Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Çakmak, “Özellikle yaz aylarinda bizim poliklinigimize ciddi anlamda sünnet basvurulari oluyor. Acelesi olan ebeveynler oluyor, ‘Tatile gidecegiz, hocam bunu sünnet edelim’ veya tatil dönüsüne planlayanlar vs. olabiliyor. Baska arayis içine giriyorlar, bazilari da anne babadan daha önceki kendi dönemlerinden gördükleri için bir hastanede degil, eve sünnetçi çagirma veya merdivenalti dedigimiz yerlerde çocuklarini sünnet ettirebiliyorlar. Bunlarin sonuçlari ne yazik ki agir oluyor. Ailelerin sünneti çok basit olarak görmeleri problemin baslangici, bu cerrahi bir islem, ameliyat. Sünnet derisinin dogru bir sekilde ayarlanmasi, kesilmesi, dogru ölçüde ameliyat edilmesi gerekiyor. Ehil ellerde yapilmadigi zaman ciddi sonuçlar doguruyor. Bazen bizim poliklinige geliyor, çocuk disarida sünnet olmus, bakiyoruz; sünnet olmamis gibi aile de bunun farkinda. Sünnet derisi çok az kesilmis ya da mukoza dedigimiz bir tabaka var, bu ilerideki cinsel yasaminda birçok sorunun temelini olusturuyor. Bu ameliyatin doktorlar tarafindan yapilmasi lazim” dedi.



“Yakini kasap olan birine bile sünnet ettirilen çocuklar gördük”

Çocuklara uygunsuz noktalarda yapilan islemler sonrasi kendilerine basvurular oldugunu aktaran Op. Dr. Çakmak sözlerini söyle sürdürdü: “Örnegin; amcasi daha önce 1-2 kisiyi sünnet etmis veya bir hayvan bakiciyla bir seylerle ugrasmis veya yakini kasap olan birine bile sünnet ettirilen çocuklar gördük. Sünnet derisini çok ciddi anlamda kesiyorlar, deri birakmiyorlar. Bu tür hastalarda vücudunun bir bölgesinden doku alip tekrar o bölgeye nakil yapmamiz gerekiyor. Dokunun nakli de çok ciddi bir durum, dokunun reddi gibi problemlerle karsilasabiliriz. Sünnet olmamasi gereken, ertelenmesi gereken çocuklar olabiliyor. Kilolu çocuklarda mesela erken sünnet önermiyoruz. Ailelerin bilinçsizligi, yapan kisilerin tecrübesizligi hemen keselim, bitsin mantigi bakiyorsunuz; pipi kayboluyor, sonra düzeltmek için bize basvuruyorlar. Hijyenik olmayan sartlarda yapilan sünnetler oluyor, bunlarda enfeksiyon söz konusu olabiliyor, baya sorunla karsilasabiliyoruz. Lokal anestezi altinda yaptiran kisiler oluyor, tecrübesiz birisi o lokal anestezinin dozunu, anestezinin uygulandigi bölgeleri bilmezse pipide nekroz dedigimiz penisin basinin çürümesi söz konusu olabiliyor. Bu tür hastaliklarla da karsilastik. Buradan ailelere seslenmek istersek; sünnet hizlica hemen oldubittiye getirilecek bir sey degil. Pipisinin ucu tamamen çürümüs çocukta iseyememe gibi sorun söz konusu oldu, çocuk idrarini yapamiyordu. O kanali bile bulmakta bizim çok zorlandigimiz hastalarimiz oldu. Ya bezliyken yaptirin derler ya da 6-7 yasindan sonra çocuk kendini hazir hissediyorsa o zaman sünnet yapilmasi daha uygun olur"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile