Sünnetin tıbbi faydasının insanlık tarihinin başlangıcından beri bilindiğini, gelişmiş toplumlarda ise hem inançlar gereği hem de tıbbi gerekliliklerden dolayı sünnet yapıldığını ifade eden Yozgat Özel Şifa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Başer, “Çoğu ileri merkezlerde enfeksiyonun engellenmesi için ve cinsel yaşamın sıhhati için sünnet önerilmektedir. Bizim toplumumuzda sünnet öncelikle inançlarımızdan dolayı bir zorunluluktur. Ancak çoğu zaman sık idrar yolu enfeksiyonu ve balanid gibi enfeksiyonlardan dolayı tıbbi gerekliliklerden dolayı ve tıbbi mecburiyetler nedeniyle çok erken dönemlerde yapılabilmektedir. Sünnet hafife alınamayacak kadar önemli hassas ve estetik bir cerrahi operasyondur. Dolayısıyla uzman ellerde ve gerekli ciddiyetle ele alınmalıdır. Sünnet operasyonu çeşitli tekniklerle yapılabilmektedir. Bunlar cerrahi sünnet, elektrokoter yöntemi gibi birçok teknik yöntem mevcuttur. Çeşitli kimselerce farklı teknik ve yöntemler uygulanmaktadır. Burada herhangi bir yöntemin diğerine üstünlüğü sıralanmaktansa önemli olanın uzman ellerde gerekli tıbbi malzemenin olduğu yerde ve steril ortamlarda yapılması önemlidir” dedi.
Çocuklarda sünnet edilmesinde herhangi bir yaş sınırlaması bulunmadığını, doğumdan itibaren her ay ve yaşta yapılabileceğini ifade eden Dr. Başer, “Ancak ideal olan 0-24 ay arasıdır. 2 ve 4 yaş arası çocuğun psikolojisi açısından çok tavsiye edilmektedir. 4 yaş sonrasında yine tavsiye edilen yaş grubuna girmektedir. Tıbbi gerekliliklerde ise yaş ve ay ayırt edilmeden her yaş grubunda tavsiye edilmektedir. Steril olmayan ortamlarda ve malzemeler nedeniyle enfeksiyon gelişebilmektedir. Daha önceki enfeksiyon (fimozis, yapışıklık, balantit, sünnet derisi enfeksiyonu) durumlarının bulunması bu enfeksiyonun ilerlemesine neden olabilir. Bu durumlarda önce enfeksiyonun tedavi edilmesi daha sonra sünnet edilmesi gerekir. Halk arasında yarım sünnet denilen durumlarda sünnet derisinin durumuna göre tekrar sünnet gerekebilir veya çocuğun büyümesi takip edilerek değerlendirmeye bırakılabilir. Usulüne uygun yapılmayan cerrahi girişimlerde penisteki pastür ve şekil bozuklukları gelişebilmektedir. Ayrıca yanlış teknik ve koter kullanımı sonucu yanık skarı ve cilt bozuklukları da gelişebilir. Yine uygun olmayan teknik ve şekillerde yapılan sünnet sonrası erişkinlerde erken boşalma ereksiyon zorlukları (sertleşmeme) oluşabilir. Bu sebeple sünnet inancımız gereği ve tıbbi nedenlerle bir gerekliliktir. Bu işlem uzman ellerde kaliteli ve steril malzemelerle ve steril ortamlarda gerekli teknik yeterliliği olan merkezlerde yapılmalıdır.” diye konuştu .
Sünnet Önemli Bir Cerrahi Operasyondur
Yozgat Özel Şifa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Murat Başer, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte ailelerin çocuklarını sünnet ettirmeye başladığını belirterek, sünnetlerin sağlık kurallarına uygun hijyenik ortamlarda ve uzman ellerde yapılmasının şart olduğunu söyledi.