Sur Yapı'nın Antalya Kepez’deki 1 milyon 300 bin metrekarelik alanda gerçekleştireceği dev kentsel dönüşüm projesinin çalışmaları, akıllı ve örnek dönüşüm metodlarıyla gerçekleştiriliyor.
Sur Yapı açıklamasına göre, Sur Yapı’nın Kepez’deki 1 milyon 300 bin metrekarelik alan üzerinde gerçekleştireceği dev kentsel dönüşüm projesinin çalışmalarının tamamı akıllı ve örnek dönüşüm metodarıyla gerçekleştiriliyor.
Projeye ön talep süreci devam ediyor. Temel atmak için gün sayan proje alanındaki her türlü atık yeniden hayata kazandırılıyor. Araziden çıkan yüzlerce ton bina molozu projede kullanılmak üzere dönüştürüldü. 600 ton demir geri kazanıma gönderilirken, 114 ton ahşap yakacak olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. Arazi üzerindeki 10 bin 764 ağaç peyzajda kullanılmak üzere kimliklendirildi ve muhafaza altına alındı. Bölgede yaşayan sokak hayvanları için özel barınaklar kuruldu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Altan Elmas, "Bütün tarihsel veriler fay hatlarımızın kırılma sürelerinin dolduğunu gösteriyor. Deprem bir yıl sonra da olabilir, on yıl sonra da olabilir ama bizim ülke olarak hazırlıklı olmamız gerekiyor. Topyekün kentsel dönüşüme odaklanmalı ve bu büyüklükteki projelere destek olmalıyız” ifadelerini kullandı.
Bu bakış açısıyla geliştirdikleri Antalya projesinin önemine dikkati çeken Elmas, dev arazinin Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketi Antepe ve müşavir firma Sanpaş’ın destekleriyle inşaata hazır hale geldiğini ve hafriyat çalışmalarının titizlikle ve çevreci yaklaşımla yürütüldüğünü aktardı.
1 milyon 300 bin metrekare alan üzerinde gerçekleşecek projenin Türkiye’ye örnek olmasını istediklerini anlatan Elmas, Antalya’ya yeni bir yaşam alanı sunarken, yeşil ve maviyle iç içe Antalya’nın özüne uygun bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Projenin, sadece büyüklüğü ile değil uygulanan geri dönüşüm modeliyle de en çevreci kentsel dönüşüm projesi olacağını dile getiren Elmas, şunları kaydetti:
"Arazinin hafriyatından çıkan yüzlerce ton molozun geri dönüşümünü sağladık. Geri dönüştürdüğümüz malzemeleri proje yapımında kullanacağız. Yaklaşık olarak 600 ton demirin betondan ayrıştırma işlemi tamamlanmış olup, devam eden çalışma sonuçlandığında 800 ton demir elde edilmesi öngörülüyor.
Günlük 1800 ton moloz malzemenin kırımı yapılıyor. Çıkan 3 farklı beton malzemesi ile kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılacak olan kanalizasyon-yağmur suyu ve içme suyu hattı yapımında dolgu malzemesi olarak kullanılacak. Ayrıca mevcut yollardan ve kazılardan çıkan nebati toprak malzemesi de yine bu proje kapsamındaki peyzaj işlerinde kullanılacak. Proje alanından çıkan 114 ton ahşap ise yakacak olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı."
Sur Yapı Antalya Kentsel Dönüşüm Projesi
Sur Yapı’nın Kepez’de 1 milyon 300 bin metrekarelik alanda gerçekleştireceği dev kentsel dönüşüm projesinin çalışmalarının tamamı akıllı ve örnek dönüşüm metodarıyla gerçekleştiriliyor.