Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Kültür Merkezi Salonu’nda yapılan açılış töreninde konuşan Eskişehir Toplum ve Sanat Derneği (ETOS) Başkanı Nihal Bağcı, “6 aylık bir geçmişi olan derneğimiz işte bu toplumsal sorumluluk anlayışı ile yola çıkarak, halkımızı bilinçlendirmeye, düşünmeye harekete geçmeye ve yapılabilirliğin mümkün olduğunu dünyadaki öRnekleri ile anlatmaya çalışmak amacıyla ‘Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nin Eskişehir’de düzenlenmesi için talip olmuştur” dedi.
ETO ve İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile ortak bir organizasyona girdiğini belirten Bağcı, “Sürdürülebilir bir yaşamın ancak çeşitlikle mümkün olacağı bilinciyle toplumun her kesiminden katılımcıları bir araya getirmeyi hedefleyen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, çiftçileri, iş sahiplerini, şirket çalışanlarını, kamu ve yerel yönetim çalışanlarını, öğrencileri ve öğretmenleri, çocuğunun gelecekte nasıl bir dünyada yaşayacağını merak eden ebeveynleri, akademisyenleri ve aktivistleri bu belgeselleri birlikte izlemeye davet ediyor” diye konuştu.
İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Bülent Erkul da yaptığı konuşmada, bugün dünyada üretilen enerjinin yüzde 40’ı, suyun yüzde 17’si ve ormanların yüzde 25’i binalar tarafından tüketildiğini söyledi.
Nüfusu 500 bini aşmış kentlerde aşırı bir yapı stoku olduğunu bununda doğanın bize sunduklarından çaldığımızın bir göstergesi olduğunu ifade eden Erkul şunları söyledi:
“Yani bu demektir ki, doğanın bize sunduklarını geleceğimizden çalmışız. Bu aşırı yapılanma doğanın bizlere sunduğu materyalleri de aşırı tüketmeye neden olmaktadır. Ağacından, taşına; su kaynaklarından, madenlere kadar her türlü dünya olgusu aşırı bir yağma tehdidi altındadır. Bu tehlikeli gidişin önüne geçebilmenin yolları sosyo-polititiktir. Ama yaşanacak bir dünya kalmaması durumunda da ne sosyolojiniz ne de politikanız bir işe yaramayacaktır.”
Festivale destek veren Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da yaptığı konuşmada, belediyenin gerçekleştirdiği ‘sürdürülebilir’ hizmetlerini anlattı.
Sürdürülebilir Yaşam Festivali’nin açılış törenine katılan Eskişehir Vali yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay, yaptığı konuşmada; “Dünyayı kaynakları yok etmeden her türlü canlının yaşayabilmesi için doğal yaşamları bırakmamız lazım. Ama hala duyarlı davranmıyoruz. Lüks bir evimiz arabamız olabilir. Ancak nefes alacağımız bir hava olmazsa, su olmazsa bu evin ve arabanın anlamı kalacak mı” diye sordu?
Konuşmalarının tamamlanmasından sonra açılışa gelen konuklara ikramda bulunuldu. Verilen aradan sonra Eskişehir Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nin açılışında Ayrık Otu verdiği konser ile izleyicileri harika dakikalar yaşattı.
Sürdürebilir Yaşam Festivali'nin Açılışını Ayrık Otu Yaptı
Türkiye’de 20 il ve ilçede eş zamanlı olarak başlayan Sürdürebilir Yaşam Festivali’nin açılışı, Ayrık Otu müzik grubunun konseri ile yapıldı.