Türk hazirgiyim ve konfeksiyon sektörü, 2021 yilinda ilk kez ihracatta 20 milyar 250 milyon dolarlik ihracat seviyesine ulasirken, 18 milyar dolar dis ticaret fazlasi verdi. Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi ise 2021 yilinda Türkiye’nin ihracatina 1,5 milyar dolarlik katki sagladi. Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi Baskani Burak Sertbas; EHKIB Baskan Yardimcilari Seray Seyfeli ve Toygar Narbay’la birlikte 2021 yili degerlendirmesi, 2022 yili öngörüleri ve projelerini kamuoyu ile paylasmak amaciyla Izmir ekonomi basini ile bir araya geldi. Sertbas, 2022 yilinda Türkiye geneli hazir giyim ihracatinin 22 milyar dolar seviyelerinde gerçeklesecegini, EHKIB olarak ihracatin ise 1,6 milyar dolar seviyelerinde gerçeklesecegini öngördüklerini söyledi.
Yüzde 18 artis
Hazir giyim ihracatinin 2021 yilinda önceki yila göre yüzde 18 artisla 20,2 milyar dolar oldugunu belirten Sertbas, “Ihracatlarimiz 2020 yilina göre yüzde 14, 2019 yilina kiyasla yüzde 13 artti. En fazla ihracat gerçeklestirdigimiz ilk 5 ülke Ispanya, Almanya, Ingiltere, Hollanda ve ABD. Ihracat hedeflerine ulasmada tasarima yaptigimiz yatirimin büyük payi var. 2022 öngörülerine bakarsak pandemi kaynakli çok büyük bir aksilik yasamazsak, hammadde ve navlun kaynakli maliyet artislari hizimizi kesmez ise 2021 yilindaki basarimizi 2022 yilinda da tekrarlayacagimiza inaniyorum. Saglam sürdürülebilir altyapimiz, temiz üretime yaptigimiz yatirimlar ve Avrupa’ya olan yakinlik avantajimizla 2022 yilinda Türkiye geneli hazir giyim ihracatimizin 22 milyar dolar seviyelerinde gerçeklesecegini, EHKIB olarak ihracatimizin ise 1,6 milyar dolar seviyelerinde gerçeklesecegini öngörüyorum” diye konustu.
Tekstil mühendisliginin doluluk orani yüzde 83’e çikti
Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi Baskan Yardimcisi Toygar Narbay da firmalarin nitelikli tekstil mühendisligi ihtiyacina cevap verebilmek amaciyla lise ögrencisi gençlere tekstil mühendisligi bölümünün tanitilmasi için Ege Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi ‘Tekstil Mühendisligi Algisinin Yükseltilmesi’ projesini yürüttüklerinden bahsetti. Narbay, “Projenin üçüncü yilindayiz. Ilk 20 bine giren ögrencilere net asgari ücret tutarinda, 20-50 bin arasindaki ögrencilere asgari ücretin yüzde 70’i 50-80 bin arasindaki ögrencilere ise asgari ücretin yüzde 50’si kadar burs veriyoruz. Bu yil dahil proje kapsaminda tekstil mühendisligi bölümünü tercih eden ve ilk 80 binde yer alan toplam 230 ögrenci burs almaya hak kazandi. En az bir dönem uygulamali staj imkani olan projemizde, tekstil mühendisligi bölümünde okuyan ögrencilerin yüzde 16’si henüz mezun olmadan önce is hayatina baslayarak uygulamali deneyim kazanma firsatina sahip olmaktadir. Projeden önce tekstil mühendisligi bölümünün doluluk oranlari yüzde 42 seviyelerindeyken, su anda bu oran yüzde 83” ifadelerini kullandi.
Sürdürülebilir Moda Endüstrisinin Hedefi, 22 Milyar Dolar Ihracat
Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (EHKIB) Baskani Burak Sertbas, 4 yillik süreci degerlendirirken 2022 hedeflerini de basin toplantisinda açikladi. Baskan, "2022 yilinda Türkiye geneli hazir giyim ihracatimizin 22 milyar dolar seviyelerinde gerçeklesecegini, EHKIB olarak ihracatimizin ise 1,6 milyar dolar seviyelerinde gerçeklesecegini öngörüyorum" dedi.