Sürdürülebilirlik Ve Yesil Dönüsüme Madencilik Dokunusu

Istanbul Maden Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Aydin Dinçer: “Faaliyetleri sona eren maden sahalarindaki agaçlandirilma çalismalari, ülkemizin yesil varligina, tarimina, ekonomisine ve en önemlisi sürdürülebilirligine ciddi katki sagliyor' 'Maden çesitliligi bakimindan son derece zengin olan ülkemizin bu kapsamda attigi olumlu adimlar, gelecegimizi teminat altina alip karbon ayak izini azaltma yönünde de en yakin yol arkadasimiz olacaktir'.

Istanbul Maden Ihracatçilari Birligi (IMIB) Yönetim Kurulu Baskani ve TIM Maden Sektör Kurulu Baskani Aydin Dinçer, “Faaliyetleri sona eren maden sahalarindaki agaçlandirilma çalismalari, ülkemizin yesil varligina, tarimina, ekonomisine ve en önemlisi sürdürülebilirligine ciddi katki sagliyor." ifadesini kullandi.

Birlikten yapilan açiklamaya göre, maden ürünlerinin yurt içi, yurt disi mevcut ve hedef pazarlarda tanitimi ile ihracat potansiyelinin artirilmasina yönelik çalismalarini yürüten IMIB, sürdürülebilir dünya için madenciligin önemini göstermek adina faaliyetlerine devam ediyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen IMIB Baskani Aydin Dinçer, yesil dönüsüm ve sürdürülebilirlikte madencilik faaliyetlerinin degerine dair “Maden üretim süreçleri, günümüzde sürdürülebilirligin saglanmasi adina önemli bir rol oynuyor. Maden çesitliligi bakimindan son derece zengin olan ülkemizin bu kapsamda attigi olumlu adimlar, gelecegimizi teminat altina alip karbon ayak izini azaltma yönünde de en yakin yol arkadasimiz olacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Sürdürülebilirlik dogal taslara verilen degerden geçiyor"

Bugün küresel isinma ve çesitli ekolojik sorunlarin, sürdürülebilirligin degerini öne çikardigini belirten Dinçer, madencilik faaliyetlerinin de sürdürülebilirligi gerçeklestirmeye önemli katkilar sagladigini kaydetti.

Dinçer, gelismis pek çok ülkenin madenler sayesinde sürdürülebilirlik anlaminda ciddi adimlar attigini da ifade ederek, dogal taslarin bu süreçteki önemine iliskin olarak, "Bugün sürdürülebilir malzemelerin kullanimi ülkeler için önem arz ediyor. Karbon saliniminin en düsük oldugu zemin kaplama ürününün dogal tas oldugu ise yapilan bilimsel çalismalarla kanitlaniyor. Yeni teknolojik gelismelerin dogal tasin üretim süreçlerine uygulanmasi daha fazla kaynak tasarrufunu mümkün kilip, kirliligi azaltip, atiklari minimize edip dogal tasi çevre dostu yapiyor. Bu noktada dogal tas kullaniminin sürdürülebilirlige karbondioksit salinimini azaltma, enerji kullanimini yüzde 50’ye kadar azaltma, su kullanimini ortalama yüzde 40 azaltma ve kati atiklari yüzde 70 oraninda azaltma gibi olumlu etkileri oluyor." bilgilerini verdi.

- "Yesil enerji dönüsümüne katki saglamak adina madenlerin üretimine agirlik verilmeli"

Yesil enerji uygulamalarinda proje maliyetlerini azaltmak ve çevreye zarari en aza indirgemek için mümkün oldugunca yerel ve geri dönüsümlü malzemeler kullanilmasi gerektigine vurgu yapan Aydin Dinçer, sunlari aktardi:

"Yesil enerjinin uygulanabilmesi için stratejik madencilik faaliyetleri günümüzde büyük öneme sahip. Dünya genelinde temiz enerji dönüsümünün önem kazanmasiyla birlikte madencilik sektörü de sürdürülebilirligin saglanmasi adina gerekli çalismalari gerçeklestiriyor. Stratejik anlamda gerçeklestirilen madencilik faaliyetlerinde yesil enerjiye ihtiyaç duyulmasi da bazi madenlere olan ihtiyacin artmasina neden oluyor. Bakir, lityum, nikel, manganez, kobalt, çinko ve nadir toprak elementleri gibi birçok madenin kullanilmasi, yesil enerji dönüsümünde sürdürülebilirligin saglanmasi adina katki sunuyor. Stratejik konumda bulunan nadir toprak elementlerine olan talebin önümüzdeki yillarda miknatis üretimi ve elektrikli araç talebine paralel olarak oldukça artacagi görülüyor. Bu madenlere ise geçmise göre 6 kat daha fazla ihtiyaç duyulacak. Elektronik atiklar ve elektronik atiklarin geri dönüsümü ile ayristirilabilen ham maddeler 2019'da yaklasik 57 milyar dolara esitti. Türkiye’de toplam 847 kiloton e-atiktan 125 kilotonunun geri dönüsüme kazandirildigi düsünüldügünde, yaklasik 1 milyar dolarlik geri dönüsüm potansiyelinin degerlendirilmesi de önem kazaniyor. Ülkelerin sürdürülebilir kalkinma hedefleri dogrultusunda atilacak adimlar yesil dönüsüme olan bakis açilarini da degistiriyor. Bu da daha çok elektrikli araç, rüzgâr türbinleri, günes enerji panelleri ve genis elektrik dagitim kanallari anlamina geliyor. Yesil enerji dönüsümüne katki saglamak adina ise madenlerin üretimine agirlik verilmeli."

- "Maden sahalarindaki agaçlandirma sürdürülebilirlige katki sagliyor"

Sürdürülebilir madencilik adina yapilan maden sahalarinda yapilan rehabilitasyon çalismalarinin da önemine deginen IMIB Baskani Dinçer, “Faaliyetleri sona eren maden sahalarindaki agaçlandirilma çalismalari, ülkemizin yesil varligina, tarimina, ekonomisine ve en önemlisi sürdürülebilirligine ciddi katki sagliyor. Maden üretim sahalarinin bu kapsamda üretim sonrasinda tarim arazisine dönüstürülmesi de madenlerin sürdürülebilirlikteki degerini bir kez daha ortaya koyuyor." degerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile