Sik yeme isteginin altinda birçok farkli neden yatabilecegini belirten Uzm. Diyetisyen Eda Mancoglu; bu istegin çevresel faktörler ve aliskanliklar gibi psikolojik temelli, ya da kronik hastaliklardan kaynakli olabilecegini dile getirdi. Kisilerin ana ögünlerinde ihtiyaç duyduklari kaloriyi almamalarinin ögün sonrasinda kisa sürede acikmalara neden olabilecegini belirten Uzm. Diyetisyen Eda Mancoglu, “Bizim için önemli olan dogru soruyu sormaktir. ‘Suan gerçekten aç miyim ya da stresten kaynakli mi yemek istiyorum? Aliskanliklarim mi beni buna itiyor veya kronik rahatsizliklarim var da uygun bir beslenme stili uygulamadigim için mi sik sik acikiyorum’ noktalarini bilmemiz gerekiyor” açiklamasi yapti.
Özellikle ara ögünlerde tüketilenlere dikkat edilmesi gerektiginin altini çizen Uzm. Diyetisyen Mancoglu, “Galeta veya meyve gibi karbonhidrat yogunluklu besleniyorsak yaninda mutlaka yogurt, ayran gibi bir protein kaynagi bulundurun. Bu sayede daha uzun süre tokluk hissi saglayabilirsiniz” dedi.
“Tiroit mekanizmasindaki bozukluklar sik acikmaya sebep olabilir”
Kronik rahatsizliklardan bahseden Uzm. Diyetisyen Mancoglu, “Trigliserid seviyesinin fazla olmasi, buna bagli vücuttaki ‘leptin’ dedigimiz tokluk hissini veren hormon direncinin olusmasi, kan sekeri metabolizmasindaki bozukluklar (örn: Hipoglisemi), tiroit mekanizmasindaki bozukluklar (örn: Hipertiroidizm) sik acikmaya sebep olabilir. Yine çogu kiside görülen uyku bozukluklari da hormonal dengenin bozulmasina ve açlik hissine yol açabilir” seklinde konustu.
“Saglikli yaglarla destekli karma bir tabak yapin”
Ögünlerde neler yapilmasi gerektigi hakkinda bilgilendiren Uzm. Diyetisyen Mancoglu sunlari söyledi:
“Ilk olarak ögünümüzde yeterli enerjiyi karsiliyor olmamiz gerekir. Çünkü hücrelerimizi besleyecegiz ki ihtiyacimiz olan enerjiyi gün içinde saglayabilelim. Ögünün enerji ihtiyaci kadar içerigi de çok önemlidir. Dogru bir beslenme tabaginda, ögün sonrasi ciddi kan sekeri dalgalanmalarini görmeyiz ve daha uzun süre tokluk hissi yasariz. Dogru bir beslenme tabaginda et, balik, tavuk ya da yumurta gibi kaliteli bir protein kaynagi tüketiyorsak yaninda mutlaka kuru baklagiller ve ya sebze gibi posadan zengin karbonhidrat kaynagi ve mümkünse saglikli yaglarla destekli karma bir tabak yapilmalidir.”
“Ceviz , findik, badem gibi yagli tohumlardan yararlanabilirsiniz”
Ara ögünlerin açlik hissini bastirabilmesi için tüyolar veren Uzm. Diyetisyen Mancoglu, “Bunda da ayni kural geçerli. Karbonhidrat yogunluklu bir ara ögün tercih etmek hizli acikmamiza sebep olabilir. O yüzden “Galeta veya meyve gibi karbonhidrat yogunluklu besleniyorsak yaninda mutlaka yogurt
ayran gibi bir protein kaynagi bulundurun. Ya da ceviz, findik, badem gibi yagli tohumlardan yararlanabilirsiniz. Bu sayede daha uzun süre tokluk hissi saglayabilirsiniz” dedi.
“Yavas yavas ve bolca çigneyerek yemek de daha fazla tok kalmamizi saglayacaktir”
Egzersiz yapmanin hormonal dengeyi düzenlediginin altini çizen Uzm. Diyetisyen Mancoglu, “Mutlaka egzersiz yapmaya çalismaliyiz. Bunun yani sira yemek yeme davranislarimiza odaklanabiliriz. Yavas yavas ve bolca çigneyerek yemek de daha fazla tok kalmamizi saglayacaktir‘’ dedi.
“Bazen açligimizla susuzlugumuzu da karistirabiliyoruz”
Aç yatan tok kalkiyor iddialari hakkinda da açiklama yapan Uzm. Diyetisyen Mancoglu sözlerine sunlari ekledi:
“Aslinda en son ögünümüzü saat kaçta yapmamiz gerektigi bilgisi kisiden kisiye degisir. Yatis saati ile son ara ögün arasinda ortalama 3 saatlik ara istiyoruz. Burada ara ögünden kastimiz aksam yemegi degil. Küçük bir ara ögün yaptiysaniz üzerinden yatisa kadar 3-4 saat geçsin istiyoruz. Ara ögünlerde posadan zengin gidalar her zaman daha uzun süre tokluk hissi saglar. O yüzden yesil yaprakli sebzelerden faydalanilabilir. Meyve grubu da tercih edilebilir fakat bazi meyveler kan sekerinin daha hizli yükselmesine yol açabilir. Kisinin enerji ihtiyacina göre ara ögünde kepekli ekmegin arasina beyaz peynirli bir tost bile tercih edilebilir. Önemli olan içerik ve kisinin enerji ihtiyacidir. Biz tabagimizdaki besin ögelerini kombinleyebilirsek çok daha uzun süre tokluk saglayabiliriz. Günlük su tüketim ihtiyaci da kisiden kisiye degisir. Ama gün içinde olabildigince sivi tüketmek çok önemli. Çünkü bazen açligimizla susuzlugumuzu da karistirabiliyoruz.
Sürekli Yeme Isteginizin Sebebi Ögünlerinizde Yeterli Enerjiyi Saglayamamak Olabilir
Gün içinde siklikla yemek yeme ihtiyaci duyanlara uyarilarda bulunan Uzm. Diyetisyen Eda Mancoglu, sik yeme isteginin kisilerin ögünlerinde yeterli enerjiyi alamamasindan kaynakli olabilecegini belirtti.