İsviçreli bilim adamları, kısmi felç geçirmiş hastaların sadece düşünceleriyle bir robotu nasıl kontrol edebildiklerinin uygulamalı gösterimini yaptı.
İsviçre'nin Lozan kentindeki Federal Teknoloji Enstitüsü'nden bilim adamlarının deneyi, bilim dünyasını, hareket edemeyecek durumdaki hastaları, uzaktan kontrol edebildikleri bir 'avatar' robot aracılığıyla çevresiyle etkileşim içinde olabilmelerini sağlamaya bir adım daha yaklaştırdı.
Yapılan deneyde, İsviçre'nin Sion kasabasındaki bir hastanede kısmi felç geçirmiş durumdaki hasta, 100 kilometre uzaklıktaki üniversitede bulunan bir robotu yönetmek için parmaklarını hareket ettirdiğini hayal etti.
Daha önce de ABD ve Almanya'da felçli olmayan hastalarla benzeri deneyler yapılmıştı. Ancak İsviçre'deki deneyde, diğer deneylerde olduğu gibi beyin sinyallerini kontrol etmek için beynin içine yerleştirilmiş implantlar yerine, hastanın başına yerleştirilen bir başlık kullanıldı.
Bruce Willis 'in başrolünde oynadığı 2009 yapımı gelecekte geçen filmde insanlar sağlık ve güvenlik gerekçeleriyle evden çıkmadan yaşamlarını sürdürüyorlardı. Yaşamlarını devam ettirebilmek için ise beyin güçleriyle yönlendirebildikler robotları kullanıyorlardı.
'Suretler' Gerçek Oldu
İsviçreli bilim adamları düşünceyle kontrol edilebilen robotun uygulamalı gösterimini yaptı.