Yasa, etnik gerekçesiyle sürgün edilenlerin durumunu, haklarının iade edilmesine ilişkin devlet garantisi, politikası ve kurumların yetkilerini tanımlarken, kimlerin sürgün edilmiş kişiler olarak kabul edileceğine de hukuki dayanak sağlıyor.
Ukrayna Parlamentosu İnsan hakları, Azınlıklar ve Uluslararası ilişkiler Komitesi Başkanı Valeriy Patskan, 15 yıldan bu yana kabul edilmeyen yasada bu süre içinde 31 değişiklik yapıldığını ve öncelikli olarak Kırım Tatarlarının haklarının iade edilmesinin öngörüldüğünü vurguladı.
-Mustafa Cemil Kırımoğlu-
Mustafa Cemil Kırımoğlu ise "Son aylarda Ukrayna'da meydana gelen olaylar, söz konusu yasaya ülkenin bağımsızlığının ilk günlerinden itibaren duymak istediğimiz sesi getirdi. Kırım Tatarları ve sürgün edilen diğer halkların haklarının derhal ve tam olarak iade edilmesini Kırım'da ve bütün Ukrayna'da barış ve istikrarın garantisi olarak görüyorum" ifadesini kullandı.
Kırımoğlu, söz konusu yasanın acil sorunların çözümüne ilişkin atılan tek bir adım olduğuna dikkati çekerek, hem tarihsel adaletin sağlanması hem de Sovyet-Rus bolşevizminden eziyet çeken kişilerin ve evlatlarının haklarının iade edilmesi açısından diğer adımların da atılması gerektiğini vurguladı.