'Suriye'de Gayrimesru Öz Yönetim Girisimlerinin Kabul Edilemez Niteligi Vurgulanmistir'

'Suriye'de Gayrimesru Öz Yönetim Girisimlerinin Kabul Edilemez Niteligi Vurgulanmistir'

Disisleri Bakanligi, Nur-Sultan’da gerçeklestirilen Suriye konulu yüksek düzeyli toplantida terörle mücadele bahanesiyle hayata geçirilmeye çalisilan gayrimesru öz yönetim girisimlerinin kabul edilemez oldugunun vurgulandigini ve sivil tesislere yapilan saldirilarin kinandigini açikladi.

Astana formatindaki Suriye konulu yüksek düzeyli toplantilarin 16’ncisi, 7-8 Temmuz’da Nur-Sultan’da gerçeklestirildi.

Yapilan görüsmelerde Suriye’deki insani durum ve yardimlar, Anayasa Komitesi ve siyasi süreç, Idlip’teki son durum ile Firat’in dogusundaki ayrilikçi olusum basta olmak üzere terörizmle mücadele konusu etraflica ele alindi. Suriye’ye insani yardimlarin arttirilmasi gerektigini vurgulayan taraflar, uluslararasi toplum ve Birlesmis Milletler’e (BM) çagrida bulundular. Taraflar, Suriye ihtilafina BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayili karari uyarinca siyasi bir çözüm bulunmasi geregini vurgulayarak, siyasi sürecin ilerletilmesine bagliliklarini teyit ettiler. Bu çerçevede Anayasa Komitesi’nin altinci turunun gerçeklestirilmesi ve Komite çalismalarinda usul kurallari ve temel çalisma ilkelerine uyulmasinin öneminin de altini çizildi.

Disisleri Bakanligindan konuya iliskin yapilan açiklamada, “Suriye’nin toprak bütünlügü ve siyasi birligine kasteden ayrilikçi gündemler reddedilirken, terörle mücadele bahanesiyle hayata geçirilmeye çalisilan gayrimesru öz yönetim girisimlerinin kabul edilemez niteligi vurgulanmistir. Sivillere ve son dönemde sivil tesislere yapilan saldirilar kinanmistir. Bu çerçevede tarafimizdan PKK/YPG’nin Afrin’de 12 Haziran’da BM destekli bir hastaneye yaptigi terör saldirisi dikkate getirilmek suretiyle, saldirinin yapildigi bölgelerin ilgili mutabakatlar uyarinca terörden arindirilmasi yönündeki beklentimiz yinelenmistir” denildi.

Idlip’te sahada sükunetin korunmasina yönelik bagliligin teyit edildigi belirtilen açiklamada, “Tarafimizdan son dönemde artan ateskes ihlallerinin bir an evvel son bulmasi gerektigi kaydedilmistir. Toplanti vesilesiyle Astana süreci çerçevesinde kurulmus bulunan Zorla Alikonan/Kaçirilan Kisilerin Serbest Birakilmasi, Cenazelerin Takasi ve Kayip Sahislarin Akibetinin Tespitine Iliskin Çalisma Grubu da bir araya gelmistir. Bu toplantida Çalisma Grubu tarafindan besinci proje çerçevesinde alikonan bazi kisilerin 2 Temmuz’da basarili sekilde karsilikli olarak serbest birakilmasindan duyulan memnuniyet ifade edilmis, çalismalarin ve isbirliginin sürmesi hususunda mutabik kalinmistir” ifadelerine yer verildi.

(Mevlüt Isli /IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile