Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Türkiye'de 3 milyon Suriyeli yaşadığını belirterek, '3 milyonun 850 bini çocuk ve eğitim çağında. Şu an itibarıyla 205 bin çocuk Milli Eğitim Bakanlığı okullarında, çocuklarımızla beraber aynı sınıfta eğitim görüyor. 300 bin çocuğumuz da geçici eğitim merkezlerinde. Dolayısıyla 500 bin çocuğumuz bir şekilde eğitim imkanına ulaşmış durumda.' dedi.
Demirci, Ata'a İnsani Yardımlaşma Derneği tarafından bir otelde düzenlenen 'Suriye'de Kalkınmacı Yaklaşımlar' konferansında, Suriye'deki durumu görerek gerçeklerle yüzleşmek gerektiğini söyledi.
Altı yıldır Suriye'de devrim ve sonrasında yaşananların bitmediğini dile getiren Demirci, 'Devrimin ilk günlerinde biz kutlu bir haber bekliyorduk. Suriye'deki devrimin muvaffak olması ve Suriye'nin Suriyeliler tarafından yönetilmesini arzu ediyorduk. Fakat bugüne baktığımızda maalesef bu muradımız gecikti ama inşallah gerçekleşecek.' diye konuştu.
Suriyelilerle Türklerin ortak bir kültürün, tarihin ve dinin kardeşleri olduğunu vurgulayan Demirci, Suriye ziyaretinde gördüklerini şöyle anlattı:
'Oradaki yıkım sanıldığı kadar basit değil. Suriye şehirlerini gezdim ve teoride hissettiğim fakat pratikte görmediğim gerçekle yüzleştim. Suriye, haçlı seferleri ve Moğol istilasından sonra ilk defa bu kadar büyük bir tahribata, hassaten demografik bir tahribata uğramıştı. Konuşmamın başında gerçeklerle yüzleşmek lazım demiştim. Yüzleşmemiz gereken gerçek şu ki, bu tahribat basit, küçük bir tahribat değil. Haçlı seferleri ve Moğol istilası kadar büyük bir tahribat.'
- 'Suriye'yi yeniden inşanın yolu eğitimden geçiyor'
Demirci, Suriye'yi yeniden inşa etmenin yolunun eğitimden geçtiğini aktardı.
Suriye'de aylarca ve yıllarca maaş almadan eğitim veren öğretmenleri gördüğünü dile getiren Demirci, şöyle devam etti:
'Sınıflarda sıra olmadığı için yerlerde çarşafların üzerinde, ellerinde sadece bir kalem-defter olan çocukları gördüğümde, Suriyeli kardeşlerimin de kurtuluş yolunun, sadece ve sadece eğitimde olduğunu hissettiklerini hissettim. Türkiye'de 3 milyon Suriyeli yaşıyor. 3 milyonun 850 bini çocuk ve eğitim çağında. Şu an itibarıyla 205 bin çocuk Milli Eğitim Bakanlığı okullarında çocuklarımızla beraber, aynı sınıfta eğitim görüyorlar. 300 bin çocuğumuz da geçici eğitim merkezlerinde. Dolayısıyla 500 bin çocuğumuz, bir şekilde bir eğitim imkanına ulaşmış durumdalar. Eğitim dışında kalmış son çocuğa ulaşmak hususunda konsantrasyonu, 'O çocuk bizim öz çocuğumuz' kastıyla yaşamak içindeyiz. Suriye'yi tekrar inşa etmenin yolu, eğitim ve çocukları, nitelikli eğitim imkanlarıyla buluşturmak. Bu bizim ilk ödevimiz, sorumluluğumuz olmalıdır.'
Ata'a İnsani Yardımlaşma Derneği Genel Müdürü Halid el-İsa ise Suriye'de üzüntüyle, kederle, gözyaşıyla 6 yılı geride bıraktıklarını söyledi.
Suriye halkı için çilenin halen sürdüğünü söyleyen İsa, 'Bizim amacımız, yıkılanı onarmak. Suriye'de yeniden yapılanma dönemine girmek. Yardım kurumları ve kuruluşlarıyla, özel sektörle el ele vermek suretiyle çalışmak istiyoruz. Belki de piyasada yeniyiz fakat imkanlarımız çerçevesinde bir şeyler yapmak istiyoruz. Suriye insanını yeniden yetiştirmek istiyoruz. Bu toplantı çok yararlı olacaktır. Katılımcıların öneri, tavsiye ve katkıları bizim için yol gösterici olacaktır. Suriye halkına sıcak kollarını açtığı için Türk Hükümetine ve halkına teşekkür ediyorum. Yardım kuruluşlarına ve STK'lara teşekkür ediyorum.' diye konuştu.
Rahma International Genel Sekreteri Yahya el-Oqaili de Suriye halkının, tarihte benzeri görülmemiş bir zulümle karşı karşıya olduğunu, bu 6 yıl içinde yarım milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini ve milyonlarca Suriyelinin yurdunu terk ettiğini belirtti.
Bu süreçte Suriyelilere yardım eden ülke ve STK'lara teşekkür eden Oqaili, 'Yardım elini uzatan STK'lar katkıda bulundular. Barınak, eğitim ve benzeri insani ihtiyaçların temini için devreye girdiler. Yardım aşamasından yapım ve inşa aşamasına geçelim diyoruz. Yardımdan kalkınma aşamasına geçilsin istiyoruz. Türk Hükümeti ve halkına şükranlarımızı sunuyoruz. Suriye ve diğer sığınmacılara gösterdikleri yardımlardan dolayı şükranlarımızı sunarız.' şeklinde konuştu.
İki gün devam edecek etkinlikte Suriye'de, ekonomi, eğitim, sağlık, istihdam ve üretim gibi alanlarda ne tür çalışmalar yapılacağı görüşülecek.
'Suriye'de Kalkınmacı Yaklaşımlar' Konferansı
MEB Müsteşar Yardımcısı Demirci: 'Türkiye'de 3 milyon Suriyeli yaşıyor. 3 milyonun 850 bini çocuk ve eğitim çağında. Şu an itibarıyla 205 bin çocuk Milli Eğitim Bakanlığı okullarında, çocuklarımızla beraber aynı sınıfta eğitim görüyor. 300 bin çocuğumuz da geçici eğitim merkezlerinde. Dolayısıyla 500 bin çocuğumuz bir şekilde eğitim imkanına ulaşmış durumda'