Filistinli Mülteciler Genel Konseyi gözetiminde düzenlenen iki günlük etkinlikte, Nekbe olayları sırasında yaşananları anlatan resimler ve Filistin'in geleneksel kıyafetleri sergilendi.
Başta Yermuk Mülteci Kampı olmak üzere diğer kamplarda kalan mültecilerin durumlarını anlatan fotoğrafların da yer aldığı sergide, Filistinli gruplar, duvarlara asılan resimlerle kamplarda yaşayanlara bağış konusunda teşvik edildi. Esed rejiminin "ortak düşman" olduğuna vurgu yapılan sergide, Suriyeliler ve Filistinliler arasında kan bağı bulunduğuna dikkat çekildi.
Dera kampı sakinlerinden Ebu Ahmed el-Hafnavi, "Bu sergi, Filistinli gençlerin desteğiyle düzenlendi. Filistin mirasına ait herşeyin bu sergide toplanması, Filistinlilerin vatanlarına ve kültürlerine olan bağlığını gösteriyor. Bu sergide 1948'deki İsrail işgali sonrası vatanlarından sürülen Filistinlilerin ev ve arazi tapuları da bulunuyor. Böylece gelecek nesillere Filistine dönme haklarının olduğu hatırlatılıyor" ifadelerini kullandı.
Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle her yıl 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor. BM'nin yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası, vatanını terk etmek zorunda kalarak sığınmacı konumuna düştü. Şu anda ise 5 milyondan fazla Filistinli, mülteci konumunda bulunuyor.
Suriye'deki Filistinlilerden Nekbe Sergisi
Suriye'nin güneyindeki Dera Mülteci Kampı'nda yaşayan Filistinliler, Nekbe (Büyük Felaket) olaylarının 67. yılı dolayısıyla Filistin mirası konulu sergi düzenledi.