Naumkin, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Suriyeli muhalifler ve Esed rejiminin temsilcileri arasında düzenlenen istişare görüşmelerinin sonuçlarını anlattı. Naumkin, görüşmelerden çıkardığı, iki tarafın da itiraz etmediği, gelecek görüşmelerin zeminini oluşturabilecek Moskova ilkelerini şöyle sıraladı:
"Suriye devletinin egemenliğinin, bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün korunması. Teröre karşı koalisyon yapılması. Cenevre Bildirisi gereğince asıl çözümün siyasi yoldan üretilmesi zemininde siyasi çözümün esas olması. Gelecekte Suriye'de demokratik bir devlet kurulması. Dış müdahalede bulunulmaması. Devlet kurumlarının korunması ve Suriye ordusunun elindeki silahın sınırlanması. Kanun önünde tüm vatandaşların eşit olması. Adaletin sağlanması. Suriye hükümetinin onayı olmaksızın hiçbir yabancı savaşçının girmesine izin verilmemesi. Suriye üzerindeki yaptırımların kaldırılması. Golan Tepeleri'ndeki işgalin sonlandırılması."
Görüşlerini paylaşmasının ardından Naumkin, istişare görüşmelerine katılanların hazırladığı uluslararası topluma çağrıyı okudu.
Çağrıda, uluslararası toplumun görevini yapması ve Suriyelilerin yükünü hafifletmesi, Suriye'nin tüm bölgelerine giden yardımların artırılması ve hızlandırılması, Suriye halkının zarar göreceği tek taraflı ekonomik yaptırımların kaldırılması istendi.
İsrail saldırılarının durdurulması talep edilirken, Suriye'ye dış müdahale yapılması çağrıları da kınandı.
Çağrıda ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) başta 2170 ve 2178 olmak üzere kararlarını uygulaması, terörü ve kaynaklarını kurutması talep edildi.
Esed rejimi ve Suriyeli muhalifler arasındaki görüşmelerin gelecek ay Moskova'da yeniden başlayacağı bildirilmişti.
Moskova'da 26 Ocak'ta başlayan Suriye görüşmelerine SMDK Başkanı Halid Hoca ve koalisyon üyeleri ile Rusya tarafından davet edilen Muaz el-Hatib, Hadi el-Bahra, Abdulbasit Seyda ve Bedir Camus gibi birçok kişi katılmazken, muhalif sanatçı Cemal Süleyman, PYD Eş Başkanı Salih Müslim, muhalif Halk İradesi Partisi Genel Başkanı Kadri Cemil, yönetmen Süheyr Sermini, Ulusal Çağrı Platformu Başkanı Semir el-Ayta'nın da arasında bulunduğu 34 kişi toplantılara iştirak etmişti.
Suriye rejimini ise Suriye'nin BM Temsilcisi Beşşar el-Caferi başkanlığındaki heyet temsil etmişti.
Suriye'deki İç Savaş
Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Suriye Krizi İstişare Toplantıları Koordinatörü Doğu Bilimleri Enstitüsü Başkanı Vitaly Naumkin, Esed rejimi ve muhalifler arasında gerçekleştirilecek görüşmelere zemin oluşturacak "Moskova ilkeleri"ni açıkladı.