Hastane sorumlusu Muhammed Deduş AA muhabirine yaptığı açıklamada "Sekiz doktor, iki eczacı, yirmi hemşire ve otuz kişilik hizmet personeli ile altmış kişinin çalıştığı hastanenin teknik açıdan zor günler geçirdiğini" söyledi.
- Ambulanslar rejimin hedefinde
Yamadı'daki hastanede çalışan Türkmen doktor İsam el-Ali hastanedeki acil müdahale ekipmanlarının ve ambulansların yetersiz olduğunu pek çok ambulansın rejimin hedefi olduğunu söyledi.
"Buradaki en büyük sorunumuz ekipman yetersizliği ve ambulanslarımız. Rejimin saldırılarından sonra gelen çağrılara cevap vermekte zorlanıyoruz. Sadece iki ambulansla çok geniş bir bölgeye hizmet vermeye çalışıyoruz. Ambulanslarımız rejimin hedefi haline geliyor. Yollarda bombardıman nedeni ile oluşan çukurlar da pek çok ambulansımızı kullanılmaz hale getirdi" dedi.
- Laboratuvarda enerji sorunu
Hastanenin laboratuvarında çoğu çalışmayan ekipmanlar ile hastaların tahlillerini yapmaya çalışan Ahmed Memes, ekipman ihtiyacı karşılansa da enerji sorununun ciddiyetine dikkat çekti.
Memes, "Burada güneş enerjisinden ve jeneratörlerden faydalanarak çalışıyoruz. Şebeke elektriği Suriye'nin pek çok yerinde olduğu gibi burada da yok. Gece saat 22.00 sularında ise bu enerji kaynaklarını kapatıyoruz. Kan bankamız ve testleri muhafaza ettiğimiz dolaplar sabah saatlerine kadar çalışmıyor. Çok fazla kanı bu nedenle bozulduğu için atmak zorunda kaldık. Test tüpleri de sağlıksız koşullarda" şeklinde konuştu.
- Hastanede çalışanların kaderi de bağışlara bağlı
Hastane sorumlusu Muhammed Deduş hastanenin sabit bir gelire ya da destekçi kuruma sahip olmadığını, verdikleri hizmetin ücretsiz olduğunu ancak çalışanlara maaş ödemekte zorlandıklarını söyledi. Deduş, "Hastaneye düzenli bir destek yok. Ne zaman bağışlar çoğalırsa o zaman hastane için ekipman, ilaç ve arızalı ambulanslara malzeme alabiliyoruz. Çalışanların çoğu aylarca maaş alamıyor. Gelen bağışlar hastanenin ihtiyaçlarını karşılamaya ancak yetiyor. Bu nedenle bağış geldiğinde maaş ödemesi yapabiliyoruz" dedi.
Suriye'deki İç Savaş
Suriye'de devam eden çatışmalar sırasında sivil halka ve muhaliflere sağlık hizmeti sunmaya çalışan Bayırbucak bölgesinin Yamadı Köyü'ndeki Şehit Usame Ablak Hastanesi son dönemde Suriye'ye giden yardımların azalması sebebiyle zor günler yaşıyor.