Suriye'deki Varil Bombalı Saldırılar

BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen gayriresmi toplantıda, varil bombalı saldırıların durdurulması için Suriye'ye yönelik yaptırım ve silah ambargosu kararı alınması istendi.

BM Güvenlik Konseyi'nde bir buçuk yıl önce alınan 2139 sayılı kararda varil bombası ve sivilleri hedef alan saldırıların durdurulması talep edilmesine karşın Suriye rejiminin varil bombalı saldırıları artırması nedeniyle gayriresmi toplantı düzenlendi.

İspanya ve Fransa'nın organize ettiği toplantıda Suriye helikopterlerinin varil bombalı saldırıları ve bu saldırıların siviller ve yerleşim yerleri üzerindeki etkilerini gösteren filmler izletildi. Suriyeli tanıklar ve sivil toplum örgütü temsilcileri de yaşadıklarını Konsey üyeleriyle paylaştı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, Suriye'de sivil kayıpların en büyük nedeninin rejim helikopterleri tarafından düzenlenen varil bombalı "insanlık dışı, acımasız" saldırılar olduğunu belirterek, İspanya ile birlikte bu saldırıların bir an önce sonlandırılması için çalışacaklarını söyledi.

Rusya ve Çin'in tutumlarının değişip değişmediği sorusu üzerine Delattre, "Soruna çözüm bulmamız kolay olmayacak. Ama mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu toplantı bunun başlangıcıydı" dedi.

Suriye'de sivillere yönelik saldırıların sorumlularının tespit edilerek Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine ilişkin geçen yıl Konsey'e getirilen karar tasarısını Rusya ve Çin veto etmişti.

İspanya'nın BM Daimi Temsilcisi Roman Oyarzun Marchesi de, bugün 70. yılını kutlayan BM'nin Suriye'deki drama son vermek için tüm imkanlarını kullanması gerektiğini söyledi.

- Silah ambargosu talebi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Nadim Houry de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Suriye halkının Konsey'i bekleme lüksü yok. Suriyeliler söze doydu ve sözlerin eyleme dönüştürülmesini istiyor" dedi.

Varil bombalı saldırıların engellenmesi için Konsey'den gerekli adımları atmasını isteyen Houry, "Suriye'de sivillere yönelik saldırılar gerçekleştirenlere BMGK tarafından yaptırım ve silah ambargosu kararı alınmasını istiyoruz. Konsey, insan hayatını koruma görevini derhal yerine getirsin" dedi.

BMGK toplantısına video konferans aracılığıyla bağlanan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da, Konsey'den varil bombalarına karşı harekete geçmesini isteyerek, "Bu iç savaş sona erdiğinde belki geride hiç sivil kalmayabilir" diye konuştu.

Toplantıda konuşan ABD, Litvanya, İngiltere ve diğer bazı ülkeler Suriye rejiminin varil bombası kullanımının engellenmesi için önlem alınması gereğini vurgularken Esed rejimine destek veren Rusya ve Çin, konuşmalarında sivil kayıplar konusunda muhalif grupları suçladı.

Aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası Af Örgütü gibi sivil toplum örgütleri ile insani yardım kuruluşlarının bulunduğu 81 organizasyon, dün BMGK'ya Suriye'de sivillere yönelik varil bombası ve benzeri saldırıların önlenmesi için eyleme geçme çağrısı yapmıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile