Suriye Dışişleri Bakanı El Muallim: ``arap Birliği, Konuyu Bm Güvenlik Konseyi`ne Taşımak İçin Kullanılıyor``

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Arap Birliği`nin konuyu BM Güvenlik Konseyi`ne taşımak için kullanıldığını söyleyerek, Suriye`nin ülkeye gözlemci yollanması konusunda istediği değişikliklerin reddini eleştirdi.

Arap Birliği`nin barış planı konusunda Suriye`nin önerdiği değişikliklerin planın özünü bozduğu gerekçesiyle reddetmesi üzerine bugün düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, planın gözlemcilere çok fazla yetki tanıdığını ve bu durumun Suriye`nin egemenliğini ihlal edeceğini belirtti. El Muallim, gözlemcilerin hareketlerini kısıtlamak istedikleri yönündeki iddiaları reddederek, Arap Birliği`ne önerilerinin neden reddedildiğini soracaklarını bildirdi.Bazı ülkelerin konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`ne taşımak üzere Arap Birliği`ni kullandığını iddia eden El Muallim, "Acele kararlara gerek yok. Mantıklı düşünmek lazım çünkü Arap dünyasından bazı ülkeler Arap Birliği`ni Güvenlik Konseyi`ne ulaşmak için bir araç olarak görüyor" dedi

Konuşmasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton`ın muhaliflerin iyi silahlandığı yönündeki ifadesine de değinen El Muallim, "Sayın Clinton muhalefetin iyi silahlanmış olduğunu söylediğinde bu İngilizce`de de belirtildiği gibi temenniye dayanan bir düşünce oluyor" dedi.

Şam yönetimine 16 Kasım`da plana uyması için 3 gün süre tanıyan Arap Birliği, 500 gözlemcinin Suriye`deki durumu değerlendirmek üzere bölgeye gönderilmesini istemişti. El Muallim, Arap Birliği`nin verdiği sürenin önemli olmadığını belirterek, "Biz son mühletin önemli olduğunu düşünmüyoruz. İçerik önemli bir konu ve önemli olan Arap Birliği`yle bir anlaşmaya varmak" diye konuştu

Cumhurbaşkanı Beşar Esad`ın açıklamaları hakkındaki yorumu sorulan El Muallim, "Eğer bize savaş dayatılırsa, savaşacağız. Umarız bize savaş dayatılmaz. Suriye`deki problem sadece Suriyeliler tarafından çözülebilir" ifadesini kullandı.

Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının perşembe günü Suriye konusunu görüşmek üzere yeniden toplanması bekleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile