KUDÜS – Suriye ile İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri arasında bulunan Kuneytra Sınır Kapısı, 4 yıl sonra yeniden açıldı.
İsrail ordu radyosunun haberine göre, Golan Tepeleri ile Suriye arasında bulunan ve bu ülkede yaşanan iç savaş nedeniyle 2014'te kapatılan Kuneytra Sınır Kapısı bu sabah itibariyle yeniden açıldı.
Haberde açıklamalarına yer verilen İsrailli emekli General Kobi Marom, Kuneytra Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasının olumlu bir durum olduğunu ancak İran'ın Suriye'deki varlığı ve Hizbullah'ın Golan'daki toplumsal alt yapı oluşturma çalışmalarının İsrail için hala büyük sorun oluşturmaya devam ettiğini söyledi.
- BM güçlerinin geçişleri için kullanılacak
Öte yandan İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise Kuneytra Sınır Kapısı'nın açıldığı doğrulanırken, bu aşamada sınır kapısının sadece BM kuvvetlerinin karşılıklı geçişleri için kullanacağı kaydedildi.
Açıklamada ayrıca sınır kapısının yeniden açılmasının, 1974'te İsrail ile Suriye arasında imzalanan ve tampon bölge ile silahtan arındırılmış bölge sınırlarını belirleyen Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması'nın uygulanmasına yardımcı olacağı ifade edildi.
İsrail makamları, 2014'te "güvenlik" gerekçesiyle Kuneytra Sınır Kapısı'nı kapatmıştı.
İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail ayrıca iç savaşın başladığı 2011'den bu yana zaman zaman Suriye ve Golan Tepeleri'nden, topraklarına roket atıldığını ileri sürerek, İran destekli Hizbullah güçlerine ve rejime ait askeri noktalara saldırılar düzenliyor.
- Golan Tepeleri ve işgal sorunu
İşgal altındaki Golan Tepeleri'nin eteklerinde bulunan Mecdel Şems, Mas'ada, Bukata, Ayn Kanya ve El-Gacar köylerinde sayıları yaklaşık 25 bine ulaşan Suriyeli Dürzi Arap yaşıyor.
İsrail'in 1967'de işgal ve 1981'de ilhak ettiği Golan Tepeleri'nin eteklerindeki köylerde yaşayan Dürzi Araplar, ana vatanları olan Suriye'ye bağlanıp karşı yakada kalan akrabalarıyla birleşmek istiyor.
İsrail, Filistinliler tarafından "Nekse" (Toprak Kaybetme Günü) olarak adlandırılan 1967'deki 6 Gün Savaşı'nda Golan Tepeleri, Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze ve Mısır'ın Sina Yarımadası ile o dönemde Mısır'ın kontrolünde bulunan Tiran ve Sanafir adalarını işgal etmişti.
Golan Tepeleri, Suriye'nin 14 ilinden biri olan Şam'a 60 kilometre uzaklıkta bulunan Kuneytra'da bulunuyor. Kuneytra; İsrail'in 1973 Arap-İsrail Savaşı'nda tamamen yıktığı il merkezi ile Fik kentinden oluşuyor.
Suriye, 1973'te Mısır ve düğer bazı Arap ülkelerinin de katılımıyla, 1967'de işgal edilen Arap topraklarını geri almak için askeri harekat başlatmıştı. "Ekim Savaşı" olarak da bilinen girişim başarısız olmuştu.
İsrail ve Suriye, 1974'te Golan Tepeleri'ndeki kuvvetlerini geri çekerek askeri çatışmayı sonlandırmaya razı oldu. Aynı yıl barış gücü askerleri bölgeye konuşlandırıldı.
İsrail, Golan Tepeleri'ni tek taraflı olarak ilhak ettiğini açıkladı ancak uluslararası toplum bu kararı bugüne kadar tanımadı.
Suriye İle Golan Tepeleri Arasındaki Sınır Kapısı Yeniden Açıldı
Bu aşamada sınır kapısı sadece BM kuvvetlerinin karşılıklı geçişleri için kullanacak.