Suriye Konusunda, Tsk'nın Yabancı Ülkelere Gönderilmesi ve Görevlendirilmesi De Dahil Hükümete 1 Yıl Süreyle Yetki Verildi

Meclis, yeni yasama yılındaki çalışmalarına, Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete bir yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'ni kabul ederek başladı.


TBMM'de, 2012 yılı Ekim ve Kasım aylarında yaşanan önemli gelişmeler tarih sırasına göre şöyle:

1 Ekim:

-TBMM Genel Kurulu, 24. Dönem 2. Yasama Yılı'nın başlaması dolayısıyla toplandı.

-Sınırötesi operasyon konusunda Hükümet'e verilen yetkinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

3 Ekim:

-Yerel seçimlerin öne alınmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

4 Ekim:

-TBMM Genel Kurulu'nda, kapalı oturumda, Suriye konusunda Hükümet'e yetki veren Başbakanlık tezkeresinin görüşüldü. Tezkere, 129 ret oyuna karşın 320 oyla kabul edildi.

8 Ekim:

-Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'ın büyükşehir belediyesi olmasına ilişkin Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

-AK Parti Grup Başkanvekilleri, seçilme yaşının 18'e düşürülebilmesi için anayasa değişikliği konusunda CHP ve MHP'nin TBMM gruplarını ziyaret etti.

9 Ekim:

-TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmeleri yapıldı. Teklifinin maddelerine geçilmesi, yapılan gizli oylama sonucu, 35 ret oyuna karşın, 384 oyla kabul edildi. Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesinin ilk tur oylamasında 378 kabul, 34 ret oyu; 2. maddesinde 369 kabul, 33 ret oyu verildi.

10 Ekim:

-MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, seçilme yaşının düşürülmesi tartışmalarına tepki amacıyla 18 yaşında iki gençle basın toplantısı düzenledi.

-Meclis lojmanlarının yıkımına başlandı.

11 Ekim:

-TBMM Genel Kurulu'nda, terörle mücadelede kapsamında, Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon konusunda Hükümet'e verilen yetkiyi 1 yıl daha uzatan Başbakanlık Tezkeresi, BDP'nin ret oyuna karşılık AK Parti, CHP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

-CHP'li milletvekilleri, Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında tasarıyı eleştiren tişörtler giydi.

-TBMM İçişleri Komisyonu'nda ele alınan 13 ili büyükşehir belediyesi kapsamına alan yasa tasarısı, alt komisyona sevk edildi.

12 Ekim:

-Genel Kurul'da, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesi ikinci turda; 64 ret oyuna karşılık 365 oyla; 2. maddesi 51 ret oyuna karşılık 380 oyla kabul edildi.

-TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi, 72 ret oyuna karşın 360 oyla kabul edildi. Genel Kurul'da, 2. turda teklifin tümü üzerindeki oylamaya 440 milletvekili katıldı.

Teklif, 72 ret oyuna karşılık 360 oyla kabul edilirken 1 oy boş çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı. Oylamada 4 milletvekili ise çekimser kaldı.

14 Ekim:

-TBMM İçişleri Komisyonu, 13 ili ''büyükşehir'' kapsamına alan yasa tasarısının görüşmelerini tartışma nedeniyle erteledi.

15 Ekim:

-TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ili ''büyükşehir'' kapsamına alan yasa tasarısının görüşmelerinde ''Atatürk'' tartışması yaşandı. BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın, Atatürk ile ilgili olarak ''Kimse sevmek zorunda değil'' sözleri, tartışma konusu oldu.

-Anayasa değişikliği kanunu, yazım işlemi tamamlanarak TBMM Başkanı Vekili Sadık Yakut'un imzasıyla Çankaya Köşkü'ne gönderildi.

17 Ekim:

-2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Türkiye'nin 2013 yılı bütçe giderleri 404 milyar lira, bütçe gelirleri 370 milyar lira, bütçe açığı ise 34 milyar lira olarak öngörüldü.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yerel seçimleri öne alan Anayasa değişikliği düzenlemesini Meclis'e geri göndermesini değerlendirirken, '' Meclis'in gündemini uzun süre bununla meşgul etmek doğru olmaz'' dedi.

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, polis müdürlerinden Adil Serdar Saçan'ı, talebi üzerine basına kapalı dinledi.

18 Ekim:

-Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

-Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.

-Seçilme yaşının 25'ten 18'e düşürülmesini öngören Anayasa değişikliği teklifi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'li 258 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

19 Ekim:

-Fazilet Partisi'nden 1999 yılında milletvekili seçilen ancak göreve başlamadan milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı, 13 yıl aradan sonra Meclis'e gelerek, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na bilgi verdi.

21 Ekim:

-TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ilin büyükşehir olmasını öngören kanun tasarısı kabul edildi.

23 Ekim:

-Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek imzasıyla Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.

30 Ekim:

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında, ''Kızıltepe kuzu kebabı yiyorsun, cezaevinde olanlara da 'ölün, açlık grevine girin' diyorsun. Bunların samimiyetine nasıl güveniyorsunuz- Bu iş o kadar kolaysa, buyursunlar kendileri yapsınlar'' dedi.

-CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nda sunum yaptı. Sunumunda, ''Komisyonun, İçtüzük sınırlarını aşan keyfi çağrılar yaparak, yetkisini sorgulama olarak kullanması hukuk devleti anlayışı ile de insan haklarına ve demokrasiye saygı anlayışı ile de bağdaştırılamaz'' diyen Baykal, toplantı salonunu terk etti.

-CHP'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergesi, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan gizli oylama sonucunda, 98 kabul oyuna karşın 314 oyla reddedildi.

31 Ekim:

-2016 yılında Antalya'da yapılacak olan çiçek ve çocuk temalı Tescilli Evrensel Botanik Sergisi'nin etkinliklerinin planlanması, düzenlenmesi ve yönetilmesi ile ilgili usul ve esasları belirleyen, EXPO 2016 Antalya Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

5 Kasım:

-MHP, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu hakkında verdiği gensoru önergelerinin gündemi alınması TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.

6 Kasım:

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yerel seçimlerin 27 Ekim 2012'ye alınmasına ilişkin anayasa değişikliğini iade etmesi üzerine, ''Yerel seçimi zamanında yapacağız. 2014 Mart'' dedi.

-AK Parti, yeni anayasa çalışmaları kapsamında başkanlık sistemini de içeren ''yasama'' bölümüne ilişkin teklifini sundu.

12 Kasım:

-Büyükşehir Belediye Kanunu TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 16 günlük mesai sonunda kabul edilen yasayla Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi oldu. 559 belediye köye dönüştürüldü. Büyükşehir olan illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içindeki köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erdi. Köyler mahalle oldu, belediyeler belde ismiyle tek mahalle olarak, bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katıldı.

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 28 Şubat süreci ve 27 Nisan bildirisiyle ilgili olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dinlenilmesine karar verdi.

-Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, cezaevlerindeki açlık grevlerine destek amacıyla TBMM'de açlık grevi yaptı. Zana, cezaevlerindekine paralel olarak, eylemini 4 gün sonra bitirdi.

15 Kasım:

-TBMM Genel Kurulu, ''Muharrem iftarı'' dolayasıyla ilk kez birleşime ara verdi. Meclis lokantalarında Muharrem orucu tutanlar için etsiz ve soğansız yemekler mönüye dahil edildi.

16 Kasım

-CHP, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında, ''29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda toplantı ve gösteri özgürlüğü ile seyahat özgürlüğünü engellediği'' iddiasıyla gensoru önergesi verdi.

21 Kasım

-Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

22 Kasım

-CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiray Muharrem ayı dolayısıyla TBMM'de iftar verdi. İftara, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Vekili Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Grup başkanvekilleri Ahmet Aydın ve Ayşe Nur Bahçekapılı, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, milletvekilleri, Alevi dedeleri, Meclis personeli ve gazeteciler katıldı.

23 Kasım

-CHP, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında bakanlığın ihalelerinde usulsüzlük olduğu iddiasıyla gensoru önergesi verdi. Önergenin TBMM Genel Kurulu'nda gündeme alınması kabul edilmedi.

26 Kasım

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun kendisine yönelttiği sorulara yazılı cevap verdi. Erdoğan, ''Vesayetçi anlayışı, darbeci zihniyeti, müdahaleci yaklaşımı tamamen tasfiye edene kadar, hukuki ve siyasi çabalarımız devam edecektir. 28 Şubat müdahalesi, TBMM'yi, seçilmiş hükümeti, millet iradesini, sivil siyaseti hedef aldığı kadar, doğrudan şahsımı da hedef almıştır. Kamuoyunda 'Dolmabahçe Görüşmesi' olarak adlandırılan, dönemin Genelkurmay Başkanı ile yaptığımız görüşme, haftalık olağan ve sıradan bir görüşmedir'' dedi.

-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı kabul edildi. Türkiye'nin 2013 yılı bütçe giderleri 444 milyar TL, bütçe gelirleri 410 milyar TL, bütçe açığı ise 33 milyar TL olarak öngörüldü.

Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlıklar, bağlı ve ilgili kuruluşların görüşmelerinde zaman zaman gergin anlar yaşandı. İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında, CHP'li milletvekilleri biber gazı ve üzerine ''biber gazı'' yazılmış parfümler sıkarak, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'i protesto etti.

27 Kasım

-Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile 9 BDP'li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

-Kamu Başdenetçiliğine eski Yargıtay üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu seçildi.

28 Kasım

-TBMM Darbe ve Muhtaraları Araştırma Komisyonu, çalışmalarını tamamlayarak Türkiye'deki darbe, muhtıra ve demokrasiyi işlevsiz kılmaya yönelik girişim süreçlerine ilişkin 1404 sayfalık rapor hazırladı.

Raporda, Gerçekleri Araştırma Komisyonu kurulması, ''Genelkurmay Başkanlığı'nın özerk, hesap vermeyen, her şeyin ve herkesin üstündeki statüsünün artık son bulması'' önerildi.

-Türkiye'de son 10 yılda intihar eden asker sayısının, şehit olanlardan fazla olduğu ortaya çıktı. Asker hakları ihlallerini görüşen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Türkiye'de son 10 yılda iç güvenlik olaylarında 818 TSK personelinin şehit olduğunu, bu süre içinde 934 erbaş ve erin intihar ettiğini açıkladı.

-TBMM Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu, kamu denetçiliklerine Abdullah Cengiz Makas, Mehmet Elkatmış, Zekeriya Aslan, Muhittin Mıhçak ve Serpil Çakın'ı seçti

-Aralık-

5 Aralık

-Kamu Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda and içti. CHP'liler yemin sırasında Ömeroğlu'nu protesto etti. Ömeroğlu, ''Milletvekilleri serbest. Her şeyi hem söylerler hem protesto ederler. Demokrasilerde gayet doğal'' dedi.

6 Aralık

-AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral, toplumun milli değerleri içerisinde kabul edilen tarihi olayları ve şahsiyetleri; küçük düşüren, aşağılayan, çarpıtan veya olduğundan tamamen farklı gösteren filmlere yönelik hazırladığı kanun teklifini, AK Parti Grubu'na teslim etti.

-Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı, Genel Kurul'da kabul edilerek yasalaştı.

10 Aralık

-TBMM Genel Kurulu'nda 2013 yılı bütçesinin görüşmeleri başladı.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bütçe görüşmelerinde ''Bana İsrail ile kapalı kapılar arkasında ne konuştuğumu, kimlerden bunu aldığınızı ispat edemezseniz müfterisiniz'' diye konuştu.

-Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti. Abbas, ''10 Aralık 2012 tarihini asla unutmayacağım. Filistin halkı da bugünü tarihi bir gün olarak belleklerinde anacaktır. Çünkü Filistin Devleti'nin resmi olarak tanınmasından sonra ilk ziyaretimi buraya yapmış bulunuyorum. Türkiye'ye teşekkür ediyorum'' dedi.

11 Aralık

-Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı bütçesiyle akademik altyapının daha da güçlendirileceğini belirterek, üniversitelerin öğretim elemanı ve personel ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayabilmek için ilave 14 bin atamaya izin vereceklerini bildirdi.

12 Aralık

-Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk Dil Kurumu'nun Türkçe-Kürtçe sözlük hazırlayacağını bildirdi.

15 Aralık

-Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatta altının, petrol, doğalgaz kaşılığı verildiği iddialarının doğru olmadığını bildirerek, ''Türkiye, uluslararası anlaşmalara da sadık kalarak her ürünü ihraç etmeye devam edecektir'' dedi.

20 Aralık:

-TBMM Genel Kurulu'nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Türkiye'nin 2013 yılında, bütçe giderleri 404 milyar lira, bütçe gelirleri 370,1 milyar lira, bütçe açığı ise 34 milyar lira olarak öngörüldü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı teşekkür konuşmasında, ''2013'de ülkemizi hep birlikte istikrarla güvenle, kardeşlik ve dayanışmayla büyütmeye devam edeceğiz'' dedi.

Muhabir: Kubilay Çelik

Yayıncı: Kudret Topçu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile