'Suriye Krizi Ve Bölgesel Yansımaları' Konferansı

Suriyeli akademisyen Karam Nachar, "Suriye’deki savaşın bütün dünyanın dengesini bozacağını kimse beklemiyordu ama bozuyor. Şu an küresel faşizmi görüyoruz" dedi.

Işık Üniversitesi tarafından düzenlenen "Suriye Krizi ve Bölgesel Yansımaları" konferansında konuşan Nachar, Suriye'deki başarısız devrimden dolayı küresel faşizmin görüldüğünü belirterek, "Doğal akışına bırakılmadığı için IŞİD ortaya çıktı, IŞİD ise dünyadaki bütün saldırıları kendine çekiyor. IŞİD üzerinden bir küresel faşizm uygulanıyor" ifadesini kullandı.

"Suriye’deki savaşın bütün dünyanın dengesini bozacağını kimse beklemiyordu ama bozuyor. Şu an küresel faşizmi görüyoruz" diyen Nachar, şunları söyledi:

"Suriye gittikçe bölünüyor. Etnik ve mezhepsel bir bölünme söz konusu. Sürreal bir beklenti var. Sanki sihirli bir değnekle rejim ve muhalefet barışacak ve IŞİD'le savaşacak. Bu da bazı şeyleri gözardı ediyor. Son iki yılda sahada Suriye ordusunun yaptığı operasyonların yüzde 96'sı Özgür Suriye Ordusu'na karşı yapıldı, IŞİD'e karşı değil. Benzer rakamları aynı şekilde Rusya'yla ilgili de duyuyoruz. Yani 4 yıldır birbirlerini öldüren taraflar nasıl olacak da birden barış ortamına girecekler IŞİD'e karşı? Bu mümkün değil."

Gazeteci Mete Çubukçu da Rusya'nın Suriye'de hava saldırılarına başlamasıyla yeni bir aşamaya gelindiğini ifade ederek, "Geçen dört yılı bir kenara almak lazım. İki ay içinde, geçen 4 yılın kıymetiharbiyesi kalmadı. Rusya hep oradaydı ama son üç ayda çok ağır bir şekilde müdahale etmesi, ardından Türkiye'nin Rus uçağı düşürmesiyle Akdeniz'e neredeyse bütün herkes yığıldı. Dört yıldır ortada olmayan NATO ve Avrupa ülkeleri birden Akdeniz ve Suriye'ye konuşlandı. Türkiye bu 4 yıllık pozisyonundan daha geri bir noktaya çekildi, çekilmek zorunda kaldı" ifadesini kullandı.

Yeni dönemde Suriye'deki ve Irak'taki durumun birlikte değerlendirileceğini vurgulayan Çubukçu, Türkiye'nin Musul hamlesinin önemine işaret ederek, "Bu uzun vadeli bir süreç olacak. Rakka-Musul hattı çok önemli. Türkiye'nin Musul hamlesi basit bir eğitim kampı hamlesi olarak değerlendirilemez. Evet bir eğitim kampıdır ama bunun altında bir sürü mesaj vardır. Bu aslında yeni bir dönemin başlangıcı. İlk önce Rakka-Musul hattı halledilecek, ondan sonra halledilmesi gereken problemler çıkacak" dedi.

Hamiş Suriye Kültür Evi'nin kurucularından Şenay Özden ise hükümetin Suriyeli sığınmacılar için yasal bir düzenleme yapması gerektiğini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile