Suriye lideri Esad, Lübnan'ı ziyaret edecek

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın yakın bir zamanda Lübnan'ı ziyaret edeceği bildirildi. Esad'ın ziyareti Beyrut ile Şam arasındaki ilişkilerin nor

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın yakın bir zamanda Lübnan'ı ziyaret edeceği bildirildi. Esad'ın ziyareti Beyrut ile Şam arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sürecinde önemli bir adım olarak görülüyor.

Suriye'de yayınlanan Syria-news haber sitesi, Suriye Devlet Başkanı Esad'ın Lübnan'ı ziyaret edeceğini duyurdu. Haber sitesi güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Esad'ın yakın bir tarihte Beyrut'a gideceği belirtilirken, ziyaretin tarihi ile ilgili hiç bir bilgi yer almadı.

Öte yandan Lüban Başbakanı Saad Hariri geçtiğimiz günlerde Suriye'ye gerçekleştirdiği ziyarette, Suriye Başbakanı Muhammed Naji Utri ile yaptığı görüşmenin ardından iki ülke arasında değişik alanlarda toplam 18 anlaşmaya imza atmışlardı.

Lübnan Başbakanı Hariri, 2 günlük Suriye ziyaretinde Devlet Başkanı Esad ile 3 defa görüştü. Görüşmelerde bölgesel konuların yanı sıra ikili ilişkiler masaya yatırıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun aynı günlere denk gelen Şam ziyaretinde, Esad ve Hariri ile Halk Sarayı'nda öğle yemeğinde bir araya gelmişti. 3'lü yemeğin ardından Davutoğlu, Lübnan Başbakanı Hariri ile bir süre baş başa görüşmüştü.

Türkiye, Lübnan ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda etkin bir rol oynuyor. Lübnan'ın eski Başbakanının oğul Saad Hariri, babası Refik Hariri'nin öldürülmesinin ardından 5 yıl sonra ilk defa Aralık 2009'da gerçekleştirdiği Suriye ziyaretinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimlerinin büyük etkisi oldu. Hariri'nin ziyaretinin ardından Başbakan Erdoğan da Suriye ziyareti çerçevesinde yaptığı konuşmasında, Hariri'nin Şam'ı ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Kardeşim Esad'ın da Lübnan'ı ziyaret etmesi bizi memnun eder" diyerek Esad'ın Lübnan'ı ziyaret etme çağrısında bulunmuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile