Suriye Muhalefetinin Lideri Muslat, Esed Rejiminin Dera'ya Yönelik Saldirilarina Sert Tepki Gösterdi Açiklamasi

'Dera'da halkimiza karsi islenen suçun durdurulmamasi halinde herhangi bir siyasi süreçte uluslararasi topluma olan bagliligimizin hiçbir anlami kalmayacak'.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Baskani Salim el-Muslat, Bessar Esed rejimi ve destekçilerinin ülkenin güneyindeki Dera iline yönelik saldirilarina son vermemesi halinde herhangi bir siyasi sürece bagliliklarinin anlamsiz olacagini bildirdi.

Esed rejimi güçlerinin, Dera il merkezinde 2,5 aydir kusatmada tuttugu Dera el-Beled Mahallesi'ne gece saatlerinde 4 günün aranin ardindan ateskesi bozarak baslattigi saldirilar sürüyor.

Suriye muhalefetinin çati kurulusu SMDK'nin Baskani Muslat, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, uluslararasi toplumun rejimin saldirilarina son vermesi için harekete geçmesi gerektigini vurguladi.

Muslat, "Dera'da halkimiza karsi islenen suçun durdurulmamasi halinde herhangi bir siyasi süreçte uluslararasi topluma olan bagliligimizin hiçbir anlami kalmayacak. Halkimizin katil rejim ve müttefiklerince öldürülmesine seyirci kalamayiz." ifadesini kullandi.

- Dera'daki olaylar nasil basladi?

Esed rejimi ve destekçisi Rusya, 25 Haziran'da Dera el-Beled Mahallesi'nde yasayan halktan ve oradaki muhaliflerden, ellerindeki hafif silahlarin tümünü teslim etmelerini ve evlerin aranmasina izin vermelerini istemisti.

Dera'daki Uzlasi Merkezi ve bölge halkinin ileri gelenleri, bu istege, Temmuz 2018'de Rusya ara buluculugunda Esed rejimiyle sadece agir silahlarin teslim edilmesi yönünde varilan anlasmaya aykiri oldugu gerekçesiyle karsi çikmisti.

Bunun üzerine Esed rejimi güçleri, Dera el-Beled'de yasayan yaklasik 40 bin sivile 25 Haziran'da abluka uygulamaya baslamisti.

Esed rejimi güçleri heyeti ile Dera'daki Uzlasi Merkezi arasinda 26 Temmuz'da, Dera el-Beled Mahallesi'nde yasayan halkin ve oradaki askeri muhaliflerin ellerindeki hafif silahlarin tümünü teslim etmeleri, evlerinin aranmasina izin vermeleri ve ablukanin kaldirilmasi konularinda anlasmaya varilmisti.

Ancak Esed rejiminin anlasmanin disina çikarak mahalledeki hakimiyetini güçlendirmek amaciyla 29 Temmuz sabahi mahalleye kara operasyonu baslatmasi üzerine gerginlik Dera ilinin dogu ve bati kirsallarina da siçramisti.

Taraflar arasinda çikan çatismalar sonucu Dera'daki yerel silahli muhalifler, rejim güçlerine ait çok sayida kontrol noktasini ele geçirip bazi rejim unsurlarini esir almisti.

Esed rejimi güçleri heyeti ile Dera'daki Uzlasi Merkezi arasinda Rusya gözetiminde yapilan görüsmelerin sonuçsuz kalmasi üzerine rejim güçleri, mahalleyi 29 Temmuz'dan itibaren araliklarla havan topu ve tank atislariyla hedef aldi.

Dera el-Beled'de bölge halki adina müzakereler yürüten Merkezi Komite ile Esed rejimine bagli heyet, 1 Eylül'de Rusya'nin ara buluculuguyla, bir kez daha görüsmeler yaparak, ateskes konusunda anlasmaya varmisti.

Orta Dogu'daki "Arap Bahari" dalgasinin Suriye'ye de siçramasiyla 15 Mart 2011'de bir grup ögrencinin okul duvarina, Bessar Esed'e hitaben, "Ey doktor (Bessar Esed) simdi sira sende" yazmasiyla baslayan halk ayaklanmasinin fitili Dera'da ateslenmis, kent yillar içinde muhaliflerin eline geçmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile