Suriye’nin Durumu Lima’da Düzenlenen Arap-Güney Amerika Zirvesinde Konuşulacak

Güney Amerika ve Arap dünyasının liderleri, Peru’nun başkenti Lima’da bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Arap-Güney Amerika Zirvesinde (ASPA) bir araya geliyorlar.

Orta Doğu’da yaşanan kriz sebebiyle daha önce 2 kez ertelenen zirveye Güney Amerika ve Arap dünyasından toplam 32 üye ülke üst düzey temsilcilerle katılacak. Arap Ligi’nden kovulan Suriye ve diğer Güney Amerika ülkeleriyle problem yaşayan Paraguay ise zirveye katılamayacak. Zirve sonunda Ortadoğu’da yaşanan son gelişmelerin ve iki coğrafya arasındaki son durumun değerlendirildiği ortak bir bildiri yayınlanması bekleniyor. İki uzak coğrafya arasında ekonomik ve sosyal işbirliği hedefiyle Brezilya’nın öncülüğünde başlatılan zirvenin üçüncü buluşmasında, dünya gündemini uzun süredir meşgul eden Arap Baharı ve buna bağlı olarak etkilenen ilişkiler ele alınacak. 2 gün sürecek zirve sonunda yeni ticari hedeflerin yanı sıra Suriye ve İslam karşıtı filme yönelik ortak bir tavır alınması bekleniyor. Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil el Arabi ve Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in yapacağı konuşmalarda Mısır’da ve Libya’da kurulan hükümetlerin destekleneceği ve Suriye’de yaşanan şiddetin son bulmasına yönelik çağrı yapılacağı öngörülüyor.Güney Amerika ile Arap dünyası arasında var olan ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla Lula hükümetinin girişimiyle ilki 2005 yılında Brezilya’da düzenlenen zirvenin 2’si 2009 yılında Katar’da gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz yıl tekrarlanması planlanan ve bölgede yaşanan şiddet dolayısıyla iki kez ertelenen zirvenin iki coğrafyaya da olumlu ve net katkıları oluyor. Küresel anlamda da olumlu sonuçlar doğuran zirve, toplam 750 milyon nüfus ve 5,4 trilyon dolar gelire sahip 34 ülkeyi bir araya getiriyor. Ayrıca Güney Amerika kıtasında yaşayan milyonlarca Arap asıllı vatandaşı ilgilendiren zirve, Arap dünyası için bu kıtada büyük bir lobi anlamına geliyor.İlk zirvenin yapıldığı tarih olan 2005 yılından bugüne kadar iki coğrafya arasında gerçekleşen ticaretin yüzde 101,7’lik bir artışla 13,6 milyar dolardan 27,4 milyar dolar seviyesine yükseldiği belirtiliyor. Bu süreçte Arap dünyasıyla olan ticaretini yüzde 138,9 artışla 10,5 milyar dolardan 25,1 milyar dolara taşıyan Brezilya için bu zirve ayrı bir önem taşıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile