Suriye Peşmergesinin DAEŞ'e Karşı Görevlendirilmesi

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (SKDP) Sözcüsü Neşet Zaza, Suriye Peşmergesinin DAEŞ'e karşı görevlendirilmesine ilişkin, "Peşmergelerimiz 11 birlikten oluşuyor ve sayıları yaklaşık 6 bindir. Kısa bir gelecekte bu sayının artmasını bekliyoruz" dedi.

Zaza, AA muhabirine yaptığı açıklamada Peşmergenin Suriye'ye geçişinin iç ve uluslararası siyasi anlaşma çerçevesinde olduğunu belirterek, "Koalisyon güçleri, Peşmergenin Rojava'ya (Suriye'nin Haseke kırsalı) geçmesi için her türlü kolaylığı sağlayacaktır. Peşmerge Rojava'ya geçerse ABD ve Kürdistan bölgesi,(Irak Kürt Bölgesel Yönetimi),  silah da dahil her türlü desteği verecektir. Kobani'de bunun örneğini gördük" ifadelerini kullandı.

Suriye'nin Haseke kırsalında DAEŞ'e karşı savaşacak Peşmergelerin 11 birlikten oluştuğunu ve sayılarının yaklaşık 6 bin olduğunu vurgulayan Zaza, "Kısa bir gelecekte bu sayının artmasını bekliyoruz. Peşmergenin Rojava'ya gidişi iç ve uluslararası siyasi anlaşma çerçevesinde olacak" şeklinde konuştu.

Atılan bu adımın Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeler için önemli olduğuna işaret eden Zaza  "Rojava'nın güvenliğinin sağlanabilmesi için Peşmerge ve koalisyon güçlerine ihtiyaç var. Kobani'deki savaş bütün dünyaya şunu göstermiştir: Birlikte mücadele Rojava'yı ileri götürür. Peşmergenin gidişiyle, teröristleri kısa süre içinde topraklarımızdan temizleyeceğiz" görüşlerini dile getirdi.

-Peşmerge Suriye'de ENKS'ye bağlı

Zaza, Peşmerge birliklerinin içinde yer alan savaşçıların tamamının Suriyeli olduğunu ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi'ne (ENKS) bağlı olduğunu kaydetti.

Birliklerin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) eğitim gördüğünü hatırlatan Zaza, bu adımın 22 Ekim 2014’te imzalanan Duhok Anlaşması çerçevesinde atıldığını belirterek, "Bir süre önce iki taraf arasında sorunlar vardı fakat memnuniyetle belirtmeliyim ki çözüldü" diye konuştu.

ABD'nin de Kürt birliklerinin birleşmesini önemseyen bir politika izlediğini ifade ederek şunları kaydetti: "ABD, Ortadoğu ve dünyadaki sorunları çözen bir devlettir. Kürdistan bölgesinde partiler arasındaki tartışmalara da bu nedenle müdahil oldu. Rojava Peşmergesiyle ilgili olarak da başından itibaren sorunun çözülmesini arzu ediyordu."

-"PYD tam olarak razı değil"

Zaza, PYD'nin henüz tam olarak bu duruma razı olmadığına dikkati çekerek, "Fakat onların Peşmerge ve uluslararası koalisyon güçlerine ihtiyacı var. Şu an için sadece anlaşma yapıldı. PYD, gönül rahatlığıyla evet demeyecektir. Savaş şartları ve koalisyon güçlerinin baskısıyla kabul etmeye mecbur kalacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Peşmerge ve PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin ortak operasyon birimi kuracağını anlatan Zaza, "Bölgedeki diğer silahlı unsurlar ve koalisyon güçleri de buna dahil olacak. Savaşçılar bu operasyon birimi tarafından gerekli görülen yerlerde görevlendirilecek. Peşmerge döndükten sonra tek bir yönetim oluşacak. Ondan sonra atılacak yeni adımlara karar verilecek" açıklamasında bulundu.

- Duhok Anlaşması nedir?

Iraklı ve Suriyeli Kürtlerin, "Rojava" olarak adlandırdığı Suriye'nin Türkiye ve Irak sınırında yer alan Haseke ili kırsalının yönetimi konusunda PYD ile Mesut Barzani'ye yakın siyasi partiler arasında sürekli anlaşmazlık yaşanıyor.

Barzani'nin isteğiyle 11 Temmuz 2012'de imzalanan Erbil Anlaşması ile bütün Kürt partileri, "Kürt Yüksek Konseyi" çatısı altında bir araya gelmişti. Ancak PYD'nin Esed rejimiyle işbirliğine devam etmesi, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) dahil olmaması ve diğer Kürt partilerinin bölgedeki faaliyetlerine izin vermemesi nedeniyle anlaşma uygulanamamıştı.

PYD'nin,  Afrin, Cezire ve Kobani'de "kanton" ilan etmesi, ilişkileri kopma noktasına getirmişti. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi bünyesinde birleşen 4 siyasi parti, PYD'yi "tekçi siyaset" yapmakla suçlamıştı.

Erbil Anlaşmalarının geçerliliğini yitirmesi üzerine Mesut Barzani'nin yeniden bir araya getirdiği Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve PYD'ye yakın Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) çatısı altındaki siyasi partiler, 10 gün süren toplantıların ardından 22 Ekim 2014'te uzlaşmaya varmışlardı.

Toplantıda Kürtlerin konumunu güçlendirecek, siyasetlerini başarılı kılacak ve ulusal bütünlüğü sağlayacak maddeler üzerinde anlaşma sağlandığı belirtilmiş, tarafların, demokratik özerkliğe ilişkin konularda da uzlaşmaya vardığı kaydedilmişti.

Anlaşmaya göre, Suriye'nin kuzeyindeki yönetim birlikte yürütülecek, demokratik ortaklığa dayalı bir sistem uygulanacak, demokratik özerklik sistemi geliştirilecek ve bölgedeki tüm unsurlar, terör örgütü DAEŞ'e karşı savunma hattında yer alacaktı.

Aynı zamanda Suriye muhaleetinin çatı yapılanması olan SMDK'nın da bir bileşini olan ENKS çatısı aslında ise daha çok Mesut Barzani'ye yakınlığıyla bilinen siyasi partiler yer alıyor. TEV-DEM çatısı altında ise PYD ve diğer partiler siyasi faaliyet yürütüyor.

Barzani, arasında PYD'nin de olduğu Suriyeli Kürt partilerinin anlaşmasını "tarihi bir adım" olarak değerlendirmiş ve "Bu adım, Rojava'daki Kürt halkının zaferlerinin başlangıcıdır. Siyasi partileri, bu tarihi adım dolayısıyla tebrik ediyorum. Üzerinde ittifaka varılan maddelerin kısa sürede uygulamaya geçirilmesini temenni ediyorum" açıklamasında bulunmuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile