"Suriye‘ye Geri Dönenlerin Can Güvenlikleri Taahhüt Altındadır"

Suriye Kızılay Başkanı Abdul Rahman Atar, Beşar Esad’dan getirdiği notu Hatay’daki çadır kentlerde yaşayan Suriyelilere iletti. Genel Başkan Atar, Esad’ın olaylardan kaçanların geri dönmeleri halinde can güvenliklerinin taahhüt altında olduğunu söyledi.

Suriye Kızılay Başkanı Abdul Rahman Atar, Beşar Esad’dan getirdiği notu Hatay’daki çadır kentlerde yaşayan Suriyelilere iletti. Genel Başkan Atar, Esad’ın olaylardan kaçanların geri dönmeleri halinde can güvenliklerinin taahhüt altında olduğunu söyledi.

Suriye’de yaşanan iç karışıklığın ardından Türkiye ve Suriye Kızılay Genel Başkanları İstanbul’da bir araya gelmiş ve yapılması gereken çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunmuştu. Bugün sabah saatlerinde halen 9 bin dolayında Suriyelinin konuk edildiği Hatay’a gelen Suriye Kızılayı Genel Başkanı Dr. Abdul Rahman Attar ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali bir araya geldi. Suriye Kızılayı Genel Başkanı Attar, Hatay Havaalanında yaptığı açıklamada karışıklıktan kaçarak Türkiye’ye sığınan geri dönüşleri için hiçbir şüphelerinin olmamasını gerektiğini söyledi. Beşar Esad’tan Suriye’ye dönecek olanların can güvenliklerinin garanti altında olduğu sözünü aldığını kaydeden Attar, Suriyelilerin biran önce ülkelerine dönmelerini beklediklerini söyledi.

Kızılay’ın siyaset üstü bir kurum olduğunu ifade eden Attar, "Vatandaşlarımızın kendi istekleriyle dönmelerini arzu ediyoruz. Türkiye-Suriye ilişkileri özeldir ve özel kalmaya devam edecektir. Biz komşuyuz ve komşu kalmaya devam edeceğiz. Türk Kızılayı siyasetten uzaktır. İnsani amaç için çalışmaktadır. Türkiye’de bulunan Suriye vatandaşları güven içerisinde ülkelerine dönebilirler. Orada can güvenlikleri sağlanacak ve Suriye devleti kendilerine kucak açacaktır. Suriye Kızılayı da her türlü yiyecek giyecek ve tıbbı yardımı yapmaktadır.” dedi

Suriye sınırında olan vatandaşlarının büyük bir kısmının evlerine döndüğünü aktaran Attar, “Şimdi mevsim hasat zamanıdır. Tarlalar kendilerini beklemektedir. Mültecilerin Suriye hükümetinden bir sürü istekleri var. Onlar özgürlük ve demokratik sisteme geçilmesini istiyorlardı. Zaten Cumhurbaşkanı Beşar Esad bu reformları yapmaya başlamış ve birçok karar alarak bunları yürürlüğe geçirmiştir." şeklinde konuştu.

TÜRK KIZILAYI, SURİYE KIZILAYI‘NA KIBRIS İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Attar’a Kıbrıs konusunda yaptığı destekten dolayı teşekkür eden Türk Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali ise yaptığı konuşmadı şunları söyledi: “Uzun süre kendisiyle dostluklarımız vardır. Aynı zamanda dünyadaki Kızılhaç federasyonun yönetim kurulu üyesidir. Uluslararası tüm faaliyetlerde beraber hareket ettik. Kıbrıs için bize vermiş oldukları destekten dolayı teşekkür ediyorum. Suriye‘de yaşanan bir takım olumsuzluklardan dolayı ülkemize gelen Suriyeli vatandaşların buradaki kamplarıyla alakalı bir ziyaret gerçekleştiriyorlar. Bundan yaklaşık 10 gün önce İstanbul’da birlikte olduk. Ama şartlar o zaman müsait olmadığı için Hatay’a gelemedik. Şimdi kamplardan bir veya ikisine gidip beraberce ziyaret edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Hatay Havaalanından Antakya merkezde bulunan Türk Kızılay’ı Suriye Krizi İnsani Yardım Koordinatörlüğü binasına gelen Suriye Kızılayı Genel Başkanı Dr. Abdul Rahman Atar burada Türkiye’ye sığınma talebinde bulunarak kurulan Çadır Kentlerde kalan Suriyelilerle bir araya geldi. Basın mensuplarının alınmadığı görüşmelerde Atar, Suriyelilere geri dönün çağrısı yaptı.



Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile