Davutoğlu'ndan Esad'a sözünü tut çağrısı

Davutoğlu'ndan Esad'a sözünü tut çağrısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Güney Afrika'da düzenlediği basın toplantısında, Suriye'de yaşanan olaylar hakkında konuştu. Davutoğlu, "Suriye yönetiminin eylemleri umut verici ve olumlu bir yönde değil" dedi ve Suriye yönetimine bir kez daha sözlerini tutma çağrısında bulundu.

Davutoğlu, Güney Afrika Dışişleri Bakanı Maite Nkoana Mashabane ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Toplantıda Suriye'deki gelişmelere ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Davutoğlu, Türkiye olarak hala komşularla sıfır sorun politikasını uygulamaya çalıştıklarını, Suriye ile ilgili gelişmelerin ise bu politikadan bağımsız ve farklı olarak geliştiğini kaydetti. Davutoğlu 8 aydır Suriye yönetimine sabırlı bir şekilde halkının taleplerine yanıt vermesi ve reform yapmasını tavsiye ettiklerini, operasyonları durdurmalarını istediklerini hatırlattı.

Beşar Esad ile yaptığı uzun görüşmeyi hatırlatan Davutoğlu, o görüşmede bir yol haritası üzerinde hemfikir olduklarını, bu çerçevede Hama'dan güçlerin çekildiğini, şehrin basına açıldığını hatırlattı. Ancak sonraki günlerde olayların böyle olumlu gelişmediğini aktaran Davutoğlu, Şam yönetiminin daha çok operasyon yapmaya ve daha çok sivil öldürmeye başladığını bildirdi. Yeni bir açıklama ile Esad'a sözlerini tutma çağrısı yaptığını anımsatan Davutoğlu, "Ancak Suriye yönetiminin eylemleri umut verici ve olumlu bir yönde değil" diye konuştu.

Bakan Davutoğlu Suriye yönetimine bir kez daha sözlerini tutma çağrısı yaparak, Türkiye olarak olayları yakından izlemeye devam edeceklerini bildirdi.

Davutoğlu, Suriye yönetiminin vatandaşlarının güvenliğini sağlamakla sorumlu olduğunu söyleyerek, bunu yapmayan yönetimin şehir merkezlerinde sivillere karşı şiddet uygulamasının kabul edilemez olduğunu bildirdi. Dışardan bir müdahaleye karşı olduklarını ancak insani durumun giderek kötüleşmesinin de kabul edilemez olduğunu belirten Davutoğlu, silahlı gruplar ile sivillerin birbirlerinden ayrıştırılması gerektiğini kaydetti.

"BÖLÜNMÜŞ LİBYA İSTEMİYORUZ"

Libya ile ilgili soruya karşılık Davutoğlu, Türkiye'nin bu konudaki yol haritası ile Güney Afrika'nın Libya politikası arasında pek çok ortak husus bulunduğunu belirterek, iki ülkenin bu konuda da aynı değerleri savunduklarını kaydetti.

Davutoğlu Libya'nın demokratik ve özgür bir ülke olması, ülkenin geleceğine Libya halkının kendisi tarafından karar verilmesi gerektiği noktalarına dikkat çekerek, Libya yönetiminin halkının demokratik siyasi taleplerini yerine getirmesi gerektiğini bildirdi.

"Bölünmüş bir Libya istemiyoruz" diyen Davutoğlu, bütün şiddet olaylarının sona ermesini, geçiş sürecinin ise uluslararası toplumun desteği ile hızlı olmasını arzu ettiklerini bildirdi.

"SOMALİ'DE BİR İNSANLIK TRAJEDİSİ VAR"

Somali'deki açlık krizi ile ilgili soru üzerine de Davutoğlu, Başbakan Erdoğan ile son ziyaretlerine ilişkin bilgi vererek, bunun ikili bir ziyaret değil uluslararası topluma çağrı niteliğinde bir ziyaret olduğunu vurguladı. "Dün orada gördüklerimiz çok acı vericiydi. Orada bir insanlık trajedisi var. Bu nedenle uluslararası topluma çağrı yapmak istedik" dedi.

Davutoğlu Somali'de istikrar ve güvenlik ortamının oluşması için de çalışılması gerekiğini vurgulayarak, bütün bu sorunlar için Afrika Birliği ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını kaydetti. Görüşmede de Somali hakkındaki yol haritaları hakkında bilgi verdiğini aktaran Davutoğlu gıda ve ilaç yardımı, hastane ve yol inşası gibi girişimleri üstlenmekte olduklarını, Türk halkının 200 milyon dolar kadar yardım topladığını anlattı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile